48 38 14 88 post@dingruppen.no
17. mai tale

17. mai tale

En 17. mai tale holdes ofte for et større publikum på nasjonaldagen, og det er ofte store forventninger til talen. Finn ut hvordan du lykkes med talen!

Har du fått i oppdrag å skrive en 17. mai tale? Enten du skal holde tale for elever på en skole eller andre, er det fort gjort å få skrivesperre. For hva skal du egentlig si i talen?

Siden det bare er 17. mai én gang i året, er det lov å bruke litt store ord i talen. Dette er en dag med mange feststemte mennesker, og det er fint å gjøre litt stas på dagen.

Innhold i en 17. mai tale

Hva bør en 17. mai tale inneholde?

Siden 17. mai er selveste nasjonaldagen i Norge, er det ingenting i veien for at talen inneholder noen historiske elementer. Nevn gjerne 1814 og grunnlovsdagen. 

Pass på at talen ikke inneholder faktafeil. Når du skal tale om kanskje historiske hendelser foran mange, er det greit at det du sier faktisk stemmer.

Understrek gjerne at 17. mai er en dag der alle nordmenn feirer noe felles. Dette gjør at dagen danner et fellesskap blant personer i Norge – uavhengig av rase, legning og kjønn. 

For å lage skikkelig god 17. mai-stemning, kan en 17. mai tale også inneholde noen ord om ting vi alle knytter til dagen – som glade barn, is, tog og lignende!

Knytt talen opp mot lokalsamfunnet

En 17. mai tale kan med fordel være relevant for menneskene som bor i lokalsamfunnet. Dette gjør talen mer personlig og interessant for publikum. 

Nevn for eksempel lokale skoler, bygdas ordfører, den gode stemningen i hovedgaten eller lignende!

17. mai tale med humor og budskap er viktig

17. mai tale med humor?

Det er lov å bruke litt humor i en 17. mai tale. Husk at publikum mest sannsynlig er i godt humør, så latteren sitter nok løst. 

En tørr og kjedelig 17. mai tale som kun inneholder historiske faktaopplysninger kan fort bli tung å lytte til. Flett gjerne inn en svenskevits eller to – der Norge kommer best ut!

Ha et budskap i talen din

En 17. mai tale blir som regel aller best dersom taleren har et budskap vedkommende ønsker å formidle.

Prøv å lage en tale på nasjonaldagen som har en rød tråd, og som faktisk leder til et poeng. Dette kan en taleskriver hjelpe deg med.

Verdige 17. mai taler er viktig

Hold en 17. mai tale kongen verdig!

Mange lar seg inspirere av taler de kongelige har avholdt tidligere år. Det er lov å la seg inspirere, men unngå å kopiere. 

Norges konge har holdt mange minneverdige taler opp gjennom årene. Ta gjerne en titt på disse om du har skrivesperre.

Bestill en ferdigskrevet tale

Har du fått i oppdrag å holde en 17. mai tale, men er usikker på hvordan? Enten du ønsker en nasjonalromantisk, inspirerende, motiverende eller morsom tale, finnes det hjelp å få. 

Din Tekstforfatter leverer unike og skreddersydde taler som lages fra bunnen av. Våre taleskrivere tar utgangspunkt i dine ønsker og retningslinjer. 

Det har ingenting å si om du ønsker en kort tale som varer i et snaut minutt, eller en lengre tale på fem minutter. Vi hjelper deg. 

Få en tale som engasjerer publikum på den store dagen. Du kan bestille talen din hos oss i dag!