5 spørsmål og svar om livet som sportsskribent
Dersom du har lidenskap for tekst og sport, kan kanskje det å kombinere interessene dine gjennom et liv som sportsskribent være fristende. Men hvordan fungerer det og hvordan kan du komme i gang? I denne artikkelen gir vi deg svar på disse spørsmålene og mer.
Hva kan jeg skrive om som sportsskribent?
En sportsskribent er enkelt forklart en skribent som skriver om sport. Men det finnes et stort utvalg av idretter og sportsrelaterte temaer, så du kan velge deg en mer spesifikk nisje.
Det kan blant annet være interessant å skrive om spill på sport gjennom odds og bettingsider. Du kan da for eksempel få oppdrag om å skrive anmeldelser av betting sider i Norge, oddsguider for kommende arrangementer eller generelle bettingtips. Dersom du er god på pengespill og forstår deg på dette markedet, kan dette være en spennende og lukrativ nisje å utforske.
Et annet alternativ kan være å skrive sportsnyheter. Du må da holde deg oppdatert på hva som skjer innen sportsverdenen og gi korrekt informasjon på en tydelig måte. Dette kan være både for nyheter på nett og i avis på trykk, selv om det er førstnevnte som i dag er det dominerende.
Du velger selv om du ønsker å snevre deg inn på en spesifikk nisje/sport, eller være mer åpen for ulike typer artikler og idretter. Noen mener at det å ha en tydelig nisje kan gi deg et bedre utgangspunkt da du kan fungere som en ekspert på området og fokusere på spesifikke kunder og stillinger. På den annen side kan det å være åpen for ulike tekster gjøre at du får mer jobbtilbud fra ulike bransjer.
Må jeg være utdannet sportsjournalist?
Så langt har vi brukt begrepet «sportsskribent», men det er også vanlig å komme over beskrivelsen «sportsjournalist». Dette er ikke en beskyttet tittel så du kan også velge å bruke dette som din stillingsbeskrivelse – også uten spesifikk utdanning innen dette.
Med andre ord må du ikke være utdannet sportsjournalist for å kunne jobbe som journalist/skribent innen sport, men en relevant utdanning kan i visse tilfeller være en fordel. Dersom du for eksempel ønsker å søke en fast stilling i et nyhetshus, vil det gjerne ses som positivt at du har journalistutdanning å vise til – men det er vanligvis ikke et krav.
Dersom du ikke har noen relevant utdanning, gjelder det å finne andre måter å få relevant kunnskap på. Du kan blant annet lese bøker og artikler om sportsjournalistikk eller ta kortere kurs. For mange er det slik at man lærer ved å gjøre, så det viktigste er å lese og skrive masse slik at man opparbeider seg litt erfaring og har noe å vise til.
Må jeg være ekspert på sport?
Ettersom sportsskribent eller sportsjournalist ikke er noen beskyttet tittel, kan du i utgangspunktet komme i gang uten verken relevant utdanning eller interesse. Men sistnevnte vil sannsynligvis gjøre det både vanskeligere og kjedeligere for deg.
Som med alle jobber, hjelper det å like det man gjør. Slik kan du nyte jobbtiden din mer og ikke bare se på det som noe som må gjøres, men ikke gir deg noe tilbake (unntatt lønn).
Samtidig vil det å ha relevant kunnskap, også gjøre det enklere for deg å lykkes. Dersom du skriver om et tema du faktisk kjenner til og har interesse for, er det enklere å bruke informasjon og meninger du allerede har og finne relevant og korrekt informasjon på nett.
Selvfølgelig kan du lære mer og utvikle deg videre etter hvert, men det er greit å ha en genuin interesse for sport i bunn for å kunne lykkes. Og dersom du har en idrett eller annen nisje som du har spesielt mye kunnskap om, kan dette være et godt utgangspunkt.
Hvordan finner jeg min nisje?
Dersom du tenker at du ønsker å spesialisere deg på en nisje, er det mye å velge mellom. Som nevnt kan du som sportsskribent skrive om alt fra odds og pengespill til de siste nyhetene innen alle tenkelige idretter. Dette store utvalget kan gjøre det utfordrende å velge én nisje, i redsel for å velge feil.
For det første er det viktig å huske at det er lov å snu. Dersom du begynner å teste ut en nisje – som tekster om engelsk fotball – men finner ut at dette ikke er riktig for deg, kan du alltid prøve noe annet senere. Start med noe du tenker på og test det ut før du låser deg helt.
Videre kan det være greit å starte med noe som du interesserer deg for og/eller kan en del om. Slik unngår du unødvendig mye tid på research om noe du kanskje ikke kommer til å ende opp med likevel. Tenk gjennom hva dine interesser og styrker er, og finn noe du liker å skrive om.
Dersom du føler deg helt blank, kan du også velge nisje ut fra hvilke stillinger du finner. Dersom du for eksmpel ser at det er mest etterspørsel etter skribenter som kan skrive om håndball for tiden, kan det være et godt sted å starte.
Må jeg være god på nettsider?
Dersom du ønsker å jobbe som sportsskribent – enten frilans eller som ansatt – vil du mest sannsynlig måtte skrive tekst til nettaviser og andre nettsider. Dette kan høres utfordrende ut dersom du ikke har jobbet noe særlig med nettsider før, men heldigvis er det vanligvis ikke noe du trenger å bekymre deg for.
Som skribent kan du ofte fokusere på selve teksten: Skriv og lever en artikkel om det temaet du skal skrive om. Noen kunder kan kreve at du legger ved relevante bilder, men ellers er det lite teknisk du trenger å tenke over. De fleste kunder tar over selve publiseringen på nettsiden, med mindre dette er noe som oppgis spesifikt i stillingsbeskrivelsen.
Likevel er det slik at for å kunne lykkes som en god skribent på nett, er det en del ting det er greit å ha kunnskap om. Blant annet kan det å kjenne til søkemotoroptimalisering gjøre at du kan reklamere for tekster som skrives med SEO-kunnskap i bunn. Dette er igjen noe du kan lese deg opp på og ta kurs om dersom det høres helt gresk ut, og du kommer til å lære mye etter hvert som du kommer i gang.
Hvordan kommer jeg i gang?
Dersom du tenker at det å være en sportsskribent/-journalist høres ut som noe for deg, gjenstår det bare å komme i gang. Det finnes mange måter å gjøre dette på, og det avhenger også litt om du ønsker å bli ansatt for en heltidsstilling eller jobbe frilans. For førstnevnte kan du sjekke utlyste stillinger på sider som Finn og søke, mens for å jobbe frilans må du registrere et enkeltmannsforetak og deretter begynne å lete etter kunder.
Uansett hvordan du ønsker å jobbe og hva du ønsker å skrive om, er det viktig å ha noe å vise til når du søker. I tillegg til en oppdatert CV, inkluderer dette en portefølje av artikler skrevet av deg. Dermed burde første steg være å skrive noen artikler som du kan bruke som eksempler i fremtiden. Dersom du har en blogg kan du publisere artikler her, eller så kan du bare skrive noen dokumenter som kan legges til ved søknader.