CV på norsk
CV på norsk er selvfølgelig helt nødvendig for å lykkes i det norske arbeidsmarkedet. Om du har jobbet i utlandet i flere år, kan det være fristende å benytte seg av den samme gamle CV-en.
Men ønsker du å kapre drømmejobben og lande det første intervjuet, bør du skrive en norsk CV. Mange selskaper ser dessverre bort fra søknader som ikke er skrevet på norsk, og dette gjelder også CV-er.
I Norge har vi ikke et fasitsvar på hvordan en CV skal se ut. Likevel foreligger det visse forventninger om hva som bør inkluderes, og dette skal vi nå gjennom i denne artikkelen.
Ulike land vil ha ulike forventninger om hva som skal sendes inn og hvordan en CV bør være utformet. I noen land er det vanlig å sende en mer utfyllende CV, men i denne artikkelen skal vi ta et dypdykk i hvordan en CV på norsk vanligvis ser ut.
Når du søker på jobber i Norge, er det vanlig å legge ved en CV og et søkerbrev. I tillegg er det mulig å legge ved attester, og noen utlysninger spør gjerne spesifikt om arbeidsprøver, vitnemål og andre vedlegg.
Dette vil da stå tydelig oppført i utlysningen, og det er ikke alle stillinger som krever mer enn et søkerbrev og en CV. Av og til må du søke gjennom en portal, og du vil da legge inn all informasjonen din i arbeidsgiver sine systemer.
Trenger du CV-hjelp? Nedenfor kan du se våre rimelige pakker! Fatter de din interesse? Fyll ut skjemaet nedenfor og motta hjelpen du trenger for å lande drømmejobben!
Innholdsfortegnelse
BASIS
Veien til en ny jobb!- CV
TOPPKANDIDAT
Skill deg ut på alle plattformer!- CV
- Søknad
JOBBMAGNET
Alt du trenger for å få jobb!- CV
- Søknad
- LinkedIn-optimalisering
Fyll ut for CV-hjelp i dag!
Formålet med CV på norsk
I Norge har CV som oppgave å gi den potensielle arbeidsgiveren informasjon om hvem du er som person og hvilken bakgrunn du har.
Dette kan på mange måter fungere som et profileringsverktøy for arbeidsgiver og rekrutterer, og en reklamebanner for deg som søker. Selv om det ikke er en fasitløsning på hvordan en CV på norsk må se ut, er det noen huskeregler og elementer du bør ta med.
Det er viktig å inkludere personalia eller personlig informasjon om deg selv. Dette vil være fullt navn, adresse, e-postadresse, telefonnummer og fødselsdato.
Når en potensiell arbeidsgiver skal kontakte deg, ser de gjerne på informasjonen her. Vær derfor nøye med at den er korrekt og oppdatert.
Hvis du har et navn som er uvanlig i Norge, kan du også nevne kjønn, men dette er ikke et krav. I stedet for kan du gjerne legge ved en lenke til LinkedIn-profilen din.
Det er også mulig å legge ved et bilde om du ønsker dette. Skal du ha et bilde av deg selv bør dette være et profesjonelt og konservativt bilde. Tenk nøytralt og velg et bilde som virker tillitsvekkende.
Du trenger ikke se alvorlig ut, derimot er det en fordel om du smiler. Om du velger å ha med et bilde er opp til deg, men sørg for at bildet er profesjonelt og passer til selskapet du søker hos.
Kvalifikasjon og erfaring
På en norsk CV, er det mange som starter med å legge inn det vi kaller for nøkkelkvalifikasjoner. Dette er som regel 4-6 setninger som forteller arbeidsgiver om den viktigste erfaringen og kompetansen du har.
Pass på at dette er relevant for stillingen. Videre skal du gi en oversikt over hva arbeidserfaring du faktisk har. Under arbeidserfaring bør du inkludere hvilket årstall du startet og sluttet i stillingen, stillingstittel og arbeidssted.
Her kan du også nevne den viktigste erfaringen og kompetansen du fikk fra stillingen, men unngå å fokusere for mye på selve arbeidsoppgavene.
Du kan fint nevne hva disse var, men en arbeidsgiver vil finne det mer å interessant å se hva du oppnådde i stillingen. Synliggjør og tydeliggjør resulterer og oppnåelser under hver post.
Du kan gjerne ta med all arbeidserfaring du har, spesielt om du er en ung søker. Men det er viktig å prøve å gjøre denne relevant til stillingen som du nå søker.
Hvis du for eksempel har hatt mange deltidsjobber og mindre jobber som ikke er relevante, kan du gruppere disse. Da viser du at du har arbeidsvilje og du unngår at det fremstår hull i CV-en.
Utdanning og annen relevant erfaring
Når du skal skrive en CV på norsk må du også inkludere utdanning. Her legger du inn årstall, grad og studiested. Du kan også trekke frem hvilke områder av faget du jobbet med mest med.
Større oppgaver og andre elementer fra graden som er relevant for stillingen bør dessuten også være med. Norske CV-er handler om å gjøre seg så relevant for stillingen som overhodet mulig.
Har du annen erfaring som kan være relevant? Kanskje har du jobber som frivillig, hatt et verv, tatt kurs eller har spesielle IT-kunnskaper.
Ta gjerne dette med i en egen seksjon om du mener det er relevant for den rollen du nå søker. Prøv å knytt dette sammen med de personlige egenskapene som utlyses i stillingen.
Utforming av CV på norsk og referanser
Som tidligere nevnt er det ikke en fasitløsning på hvordan en CV på norsk skal se ut. Det finnes mange CV-byggere på nett som kan hjelpe deg om du ønsker å lage en unik CV.
Det er lurt å matche CV-en med firmaet du søker på, og tenk over hvordan du ønsker å fremstå. Tenk nøye over fargevalg og font, og husk at CV-en bør være luftig og lettleselig.
En norsk CV bør ikke være på mer enn 1-2 sider. Helst bør den være så kort, konsist og rett på sak som mulig. Men det er også viktig at du får frem alt du ønsker å få med.
Har du lite arbeidserfaring og skolegang, kan det lønne seg å lage en CV som ser ekstra bra ut – hvis dette er passende for den type stilling du søker på. Husk at en sykepleier, jurist og grafisk designer vil ha veldig ulike CV-er.
Hvis du skal skrive din første CV på norsk, finnes det mange gode eksempler og maler ute på nettet. Det kan lønne seg å se gjennom noen av disse før du starter med din egen.
Les også gjerne gjennom utlysninger du er interessert i, og merk deg hvilket språk, hvilke egenskaper og ikke minst kvalifikasjoner arbeidsgiver er ute etter.
Husk at en norsk CV skal fortelle hvem du er, være oversiktlig, luftig, relevant og lettleselig! Trenger du hjelp til dette?
Se våre CV-pakker nedenfor, og fyll ut skjemaet med den pakken du ønsker!
BASIS
Veien til en ny jobb!- CV
TOPPKANDIDAT
Skill deg ut på alle plattformer!- CV
- Søknad
JOBBMAGNET
Alt du trenger for å få jobb!- CV
- Søknad
- LinkedIn-optimalisering