Hvordan skrive leserinnlegg
Lyst til å dele meningene dine med resten av befolkningen? Har du noe viktig som ikke bør gå usagt? Da kan et leserinnlegg hjelpe deg kommunisere med flere.
Aviser og magasiner er ikke kun forbehold journalisters stemmer. På nett eller papir er det plass til deg også, og dersom du vet hvordan du bør ordlegge deg, kan et leserinnlegg være gull verdt.
Gjennom et velutviklet og velformulert leserinnlegg, vil du få muligheten til å få frem dine meninger enkelt og effektivt. Usikker på hvordan du skriver et leserinnlegg? Her får du hjelp!
Motta gratis 500 ord!
Hva er et leserinnlegg?
Et leserinnlegg, også kjent som et leserbrev, et debattinnlegg, en kronikk eller et brev til redaktøren, er et kort innlegg i en avis, et nyhetsmedium eller et annet tidsskrift.
Svært mange papiraviser og nettaviser setter av faste plasser til leserinnlegg daglig, mens andre publiserer leserinnlegg nå og da.
Det er vanligst å få leserinnlegget sitt publisert dersom det er en slags meningsytring om en aktuell sak. Likevel kan et leserinnlegg også komme i form av kritikk til tidligere artikler eller stoff som den aktuelle avisen har publisert, det kan være et svar på kritikk, eller et bidrag til en politisk diskusjon.
Selv om nettet har gitt alle en arena hvor de kan ytre seg i offentligheten, er leserinnlegg likevel svært verdifulle.
Får man leserinnlegget sitt på trykk i en større avis, vil den eksempelvis nå ut til langt flere enn det du kanskje kunne klart gjennom dine egne sosiale medier.
Aviser, magasiner og andre medier i Norge, har også gjerne tillitt og troverdighet fra lesere. Kommer du på trykk, vil det ligge mer vekt bak dine ord, og du vil ofte bli tatt mer på alvor.
Hvorfor skrive leserinnlegg?
Vi har alle meninger om ulike aspekter ved livet. Både når det kommer til politikk, kultur og religion, men også når det kommer til mer hverdagslige dilemmaer som sex og samliv, mote, alkohol og mye, mye mer.
Det er ikke så mange som våger å få sine meninger på trykk, uansett hva meningene dreier seg om. Flere lurer også på hvorfor de i det hele tatt skal gidde å sette av tid til å skrive et leserinnlegg.
Til de som er usikre på sin egen stemme, eller ikke helt skjønner poenget med leserinnlegg, vil vi i Din Tekstforfatter si – stol mer på deg selv.
Dine meninger har betydning. Og dersom du ikke har en stødig penn, finnes det både kursing og hjelp som kan gjøre deg til en bedre skribent.
Poenget med leserinnlegg er å bidra til den offentlige debatten, ta opp saker som engasjerer deg – og dermed også inspirere andre til å bry seg mer.
Ved å sette ord på følelsene dine, vil du kunne overbevise mange flere om å stå med deg i kampen. Dette er en svært effektiv måte å oppnå små og store endringer i samfunnet.
Hva bør være med i et godt leserinnlegg?
Det finnes utallige måter å skrive et godt leserinnlegg på, men likevel kommer de aller fleste langt ved å følge en form for mal.
Ved å ha et gjennomtenkt oppsett, føler mange at de lettere får frem poengene sine på en god og strukturert måte, som enklere kan treffe leseren.
Når man skriver et leserinnlegg, er det vanlig å ha med:
- En kort, men spennende tittel
- En ingress som fengsler leseren, sier noe om saken, og skaper en vilje til å lese videre
- En hoveddel som får frem dine argumenter på en tydelig måte, begrunner dem godt, samt poengterer hvorfor problemstillingen du tar opp er viktig
- En avslutning eller konklusjon, som kanskje oppfordrer leseren til å engasjere seg, eller forteller konkret hvordan du mener situasjonen kan bedres
Noen leserinnlegg er lengre enn andre, men som regel ønsker nyhetsaviser og forskjellige publikasjoner at man fatter seg i korthet – og får frem sine poeng på under 500 ord.
For å ikke ende opp med et knallgodt leserinnlegg som mister halvparten av innmaten sin når den går gjennom desken, kan det derfor være lurt å enten høre med de aktuelle publikasjonene om hva deres ordgrense er, eller i det minste holde seg til 500 ord maks.
Hvordan skrive et solid leserinnlegg som engasjerer og inspirerer?
Det finnes flere triks i boka når det kommer til å skrive et leserinnlegg som både engasjerer og inspirerer. Først og fremst er det viktig å balansere følelser og fakta.
Du skal helst ikke virke hysterisk eller for følelsesmessig involvert i noe, men du skal heller ikke fremstå kynisk, kald eller kjedelig.
Svært mange forteller om en sak som er viktig for dem i sitt leserinnlegg. De får frem hvorfor det er viktig å snakke om nøyaktig denne saken, gjør poengene sine lettfattede – slik at alle kan forstå dem, og sørger for å bruke et levende språk som virkelig selger inn budskapet.
Når man skriver et leserinnlegg er det også helt essensielt å forholde seg saklig. Man skal aldri henge ut de man er uenige med, eller gå til personangrep.
Dersom man blir useriøs eller ufin, vil man ikke bli tatt på alvor – og leserinnlegget mister verdi.
Din Tekstforfatter hjelper deg med ditt leserinnlegg
Hvis du brenner for en sak, og ønsker å bli hørt, er leserinnlegg en flott mikrofon ut til folket.
Likevel er det ikke alle aktivister eller debattanter som har en god nok penn til å bli plukket opp av riksdekkende medier, eller av sine lokale aviser.
Hvis du ønsker å spre ordet og få ut et budskap, men ikke får ned tankene dine på papir, kan vi i Din Tekstforfatter kanskje være en venn i nøden.
Hos oss finner du dyktige skribenter som har lang erfaring med alle typer tekster. Våre tekstforfattere har bakgrunn fra journalistikken, markedsføring og byrålivet.
Vi har skrevet tidligere artikler og kronikker som har kommet på trykk i ulike publikasjoner, og vil gjerne hjelpe deg med å oppnå det samme.
Med oss på laget blir din stemme mer tydelig og polert. Du unngår kjipe skrivefeil, og får frem poengene dine på en strukturert og ryddig måte.
Ta gjerne kontakt med oss dersom du har noen spørsmål til hvordan vi jobber med leserinnlegg, eller fyll inn skjemaet nedenfor dersom du er klar til å endelig bli hørt.