48 38 14 88 post@dingruppen.no
Den som kan vise til god arbeidserfaring på CV lander ofte intervju.

Arbeidserfaring CV

Har du lite eller ingen erfaring fra arbeidslivet? Som ung jobbsøker kan det føles vanskelig å skrive en god CV om du ikke har vært lenge i arbeidslivet.

Uansett om du bare er på jakt etter en deltidsjobb ved siden av skolen, eller en ekstra helgejobb under studietiden – en god CV er viktig.

Til og med mennesker som har vært lenge i arbeidslivet, kan synes det er vanskelig å velge ut hva som bør inkluderes av arbeidserfaring.

I denne artikkelen skal vi gi deg noen gode råd og tips om hvordan du kan lage en god og utfyllende CV. I tillegg vil vi se på hvilke jobberfaringer som er verdt å ta med i en CV senere.

CV tips til arbeidserfaring for unge

Mange unge vegrer seg for å sende jobbsøknader, da de tenker at de ikke har tilstrekkelig arbeidserfaring til CV. Studenter og nyutdannede kan også føle at dette er en vanskelig seksjon å fylle ut, da mange mener at her skal det kun nevnes tidligere relevant erfaring.

Men hva skjer om den arbeidserfaringen du har ikke er relevant for stillingen ved først øyekast? Mange har gjerne mer erfaring enn de selv tror, og det er mulig å vinkle denne til fordel for den nye jobben.

Hvis du er ung og er på jakt etter en deltidsjobb, kan du starte med å skrive ned erfaringer fra arbeidsuken. De fleste går gjennom en arbeidsuke på ungdomskolen, og denne er verdt å ta med.

Her kan du føre opp hvilken bedrift du jobbet for, hva arbeidsoppgavene besto av og gjerne noen setningen om hvilke egenskaper du lærte deg her. Deretter kan du fylle ut andre ekstrajobber du har hatt. Som ung vil all erfaring være verdifull, sørg derfor for å få dette med.

 

Arbeidserfaring på CV for voksne

Som voksen eller etablert i arbeidslivet, vil det være et større fokus på å inkludere hvilken erfaring som teller nå. Er du ung vil all arbeidserfaring på CV virke positivt, da dette sier noe om deg og din motivasjon til arbeidsgiver.

Har du jobbet siden du gikk på ungdomsskolen, vil arbeidsgiver se på deg som en motivert og flittig kandidat. Dette er særlig positivt om du søker en ny deltidsjobb eller en ekstra helgejobb.

 

Ny i arbeidslivet

Er du nyutdannet og har lite relevant arbeidserfaring? Da kan det fortsatt være positivt å inkludere tidligere deltidsjobber og engasjement.

En god idé vil være å gruppere disse jobbene i en samlet seksjon, slik at du viser arbeidsgiver at du er en motivert ansatt, uten å gå for mye i dybden på hver enkelt stilling.

Lag deg gjerne et samlepunkt som viser hvilket tidsrom du arbeidet i. For eksempel slik «2017-2020: Diverse ekstrajobber (butikkansatt, servitør, avisbud osv.,)».

Utspørring om arbeidserfaring kan føles veldig stressende.

Nøkkelkvalifikasjoner CV eksempel for erfaring innen arbeidslivet

Hvis du har vært aktiv i arbeidslivet i mange år, vil det være viktigst å fokusere på den arbeidserfaringen som er mest relevant for de stillingene du nå vil søke på. Men her er det også viktig å være oppmerksom på hull i CV-en.

Du vil ikke skape hull i CV, bare fordi du har tatt bort arbeidserfaring du anser som ikke relevant. Da vil det være bedre og heller inkludere denne uten å gå for mye i dybden, eller prøve å vinkle erfaringen mot den nye stillingen.

Det er opp til deg selv å ta en vurdering på hvilke stillinger og tidligere arbeidserfaringer som er relevant eller ikke. Men her kan det være lurt å tenke gjennom arbeidsoppgaver og oppnåelser.

Kanskje har du gjennomført et prosjekt i en tidligere stilling som kan være relevant nå? Arbeidserfaring på CV handler om å vise arbeidsgiveren hva du kan oppnå, og skal ikke bare fokusere på selve arbeidsoppgavene du hadde. 

Det viktigste å huske på er å binde CV og søknad sammen med stillingsutlysningen. Sørg for at du har lest nøye gjennom hvilke kvalifikasjoner og egenskaper arbeidsgiver er ute etter.

Deretter kan du prøve å skrive CV-en din til å matche disse kravene. Du skal selvfølgelig være ærlig om din tidligere erfaring, men her kan du vinkle erfaringen og knytte denne opp mot det stillingsutlysningen søker etter.

Din CV blir nøye analysert av arbeidsgiver.

Personlige egenskaper CV – Relevant erfaring som må med!

En av de største feilene jobbsøkere gjør, er å ikke tydeliggjøre hvorfor erfaringen de har er relevant. En arbeidsgiver skal ikke måtte tenke seg frem og spekulere i om du har relevant erfaring.

Som jobbsøker er det din oppgave å fortelle arbeidsgiver hvorfor du er den perfekte kandidat, og støtte dette argumentet opp med eksempler fra arbeidserfaring på CV-en.

Når du skriver om hva du har gjort i en tidligere stilling, bør du som sagt fokusere på oppnåelser og resultater. Her er det også viktig å bruke et aktivt språk for å fremstå motivert og dyktig.

Har du for eksempel fullført en kampanje som økte salget til en bedrift? Vær konkret og tydelig her. Ikke skriv «jobbet med å øke salg», men heller «økte salget før sommeren med 30 %». Har du tall som kan støtte opp eksempelet vil dette være fordelaktig.

 

Gi inntrykk av din verdi!

Ved å fokusere på oppnåelser og resultater, forteller du arbeidsgiver hva du faktisk er i stand til å gjøre. Det samme gjelder om du skal skrive om deltidsjobber eller ekstrajobber.

Her kan du for eksempel skrive at du jobbet hver helg fra tidlig om morgenen, var ute å jobbet i all slags vær eller at du aldri hadde en sykedag. Slik ting vil få deg til å fremstå som en motivert og handlekraftig ansatt, og dette setter arbeidsgiver pris på.

Har du lite erfaring kan dette føles vanskelig, men fokuser gjerne på prestasjoner og oppnåelser du har hatt i tidligere stillinger. Rekrutterere vil alltid foretrekke å lese om dette enn en oppramsing av arbeidsoppgaver.

Tydeliggjør hva du kan tilby selskapet og stillingen i form av arbeidskraft og kompetanse, og bruk den arbeidserfaringen du har til å støtte opp argumentene dine. Slik kan du få en glimrende CV, selv uten relevant arbeidserfaring.

Skal du skrive CV, er det viktig å skille seg ut blant de mange kandidatene.

Hjelp fra profesjonelle tekstforfattere!

Vi støter på CV-er og søknader hver eneste dag. Mange håpefulle skribenter vil skrive for oss. Dessverre er det mange CV-er som bare går rett i papirkurven.

Det er ofte fordi arbeidserfaring på deres CV enten ikke er tilstede eller er presentert godt nok. Dette har mye å si, uansett hvem arbeidsgiver i ditt tilfelle er.

Trenger du hjelp til å skrive en god CV og søknad? Din Tekstforfatter lar deg bruke våre profesjonelle tekstforfattere til å lage CV-er og søknader som får deg innkalt til intervju!