48 38 14 88 post@dingruppen.no
Disposisjon

Disposisjon

En disposisjon kan være til stor hjelp når du skal skrive en tekst. Ved hjelp av disposisjonen vet du nøyaktig hva du skal skrive om, og i hvilken rekkefølge.

Lurer du på hvordan du kan skrive en disposisjon, eller hva slags teksttyper det egner seg for? Det skal vi nå se nærmere på!

Motta gratis 500 ord!

Disposisjon definisjon

En disposisjon kan betraktes som tekstens skjelett, og består typisk av stikkord eller overskrifter.

Ved å tenke over hva teksten din skal inneholde av informasjon, og lage en logisk oppbygning, kan du skrive ned relevante stikkord.

Vi kan definere en disposisjon som en kortfattet plan for hva du skal skrive om. Denne planen kan for eksempel bestå av overskrifter, underoverskrifter og eventuelle stikkord. 

Disposisjon mal

En disposisjon er unik for den enkelte teksten, naturlig nok. Det kan derfor være utfordrende å finne en disposisjon mal som kan benyttes til akkurat din tekst. Skal du imidlertid skrive en artikkel for eksempel, kan det være greit å ta utgangspunkt i følgende mal:

·       Overskrift

·       Innledning

·       Problemstilling

·       Hoveddel (presentasjon av informasjon, drøfting…)

·       Konklusjon 

Begynn gjerne med å ta utgangspunkt i et oppsett som dette, og legg inn egne overskrifter etter hvert som du vet hva du skal skrive om.

En mann med pc som skriver disposisjon

Hvordan skrive en disposisjon?

Skal du skrive en disposisjon, bør du først og fremst ta deg god tid. Tenk over hva du skal skrive om, og hvordan dette kan presenteres på en mest mulig logisk og ryddig måte.

Bruk sunn fornuft, og legg inn passende overskrifter og stikkord underveis. Når du begynner å skrive vil du merke at det er lettere å sette i gang – siden du har en konkret plan foran deg. 

Oppbygning av disposisjonen din vil naturligvis avhenge av hva slags sjanger du skal skrive. En disposisjon for en artikkel ser for eksempel ikke lik ut som en disposisjon for en roman. 

Skal du skrive en skjønnlitterær bok? Da bør disposisjonen din ta for seg hvem du skriver om, synsvinkel det skal skrives fra, scenens lokalitet, hendelsesforløp og hvorvidt personen du skriver om når målet sitt eller ikke.

Nyttig for flere teksttyper

Som du kanskje skjønner, er en disposisjon nyttig i mange ulike tilfeller der en tekst skal skrives. Enten du skal skrive en artikkel, bok, produktbeskrivelse eller lignende, kan en disposisjon hjelpe deg i gang. 

Så lenge det går an å planlegge teksten du skal skrive i større eller mindre grad, kan en disposisjon være gull verdt.

·       Artikler

·       Romaner

·       Bacheloroppgaver og andre faglige oppgaver

·       … og mye mer!

Lag en disposisjon til din tekst

Lag en disposisjon til din neste tekst

Planlegger du å skrive en tekst? Enten du skal lage en artikkel, fagoppgave, roman eller noe annet, kan en disposisjon være til hjelp. Disposisjonen gir deg nødvendig oversikt over innhold og rekkefølge, slik at teksten din får høyest mulig kvalitet.

Med en disposisjon kan teksten din bli mer logisk og oversiktlig, og du kan redusere sjansen for at du glemmer å få med noe viktig.

Din Tekstforfatter hjelper deg gjerne med å lage en tekstdisposisjon. Foruten disposisjon, kan vi levere ferdigskrevne tekster basert på dine ønsker.

Vi lager både artikler, markedsføringstekster og mye mer fra bunnen av.

Kontakt oss i dag om du vil vite mer!

Motta gratis 500 ord!