48 38 14 88 post@dingruppen.no
Skal du skrive ferdigheter på CV, er det viktig å skille seg ut blant de mange kandidatene.

Ferdigheter CV

En CV skal gi arbeidsgiver et inntrykk av hvem du er og om din bakgrunn er relevant for selskapet og stillingen du søker på.

I tillegg til å fortelle om din tidligere utdanning og erfaring, skal også CV-en fortelle hvilke andre ferdigheter du som kandidat har å by på.

Mange er usikre på hva som bør inkluderes av ferdigheter på CV. Her er det lett å sløse verdifull plass. Ferdigheter på CV-en bør først og fremst være oppdatert og ærlige.

Det sier seg gjerne selv, men det er viktig å være oppriktig slik at arbeidsgiver får et faktisk inntrykk av hvem du er. Mange bruker gjerne gamle CV-er og da er det lett å formidle utdaterte ferdigheter.

I denne artikkelen skal vi gå gjennom hvilke ferdigheter du bør ta med i en CV, samt hva som kan droppes og lukes bort.

Trenger du hjelp til CV? Se gjennom våre CV-pakker og fyll ut skjemaet med den pakken du ønsker deg!

Fyll ut for CV-hjelp i dag!

Personlige egenskaper og ferdigheter

Ofte ser vi at det ikke er de mest kvalifiserte som stikker av med drømmejobben. Det er mye som vektlegges når en arbeidsgiver velger å ansette en kandidat, og ofte er det egenskaper og personlige ferdigheter som er en stor faktor. Vi skiller mellom harde og myke ferdigheter.

Harde ferdigheter tilsier de faktiske ferdighetene som kreves for å gjøre jobben. Dette kan være erfaring, kurs, opplæring og utdanning.

Når vi snakker om myke ferdigheter derimot, handler det om en kombinasjon av sosiale evner, personlighet og holdninger.

Ofte er det de myke ferdighetene som blir vektlagt av arbeidsgiver. Dette kan være fordi det er lettere å lære en person harde ferdigheter, enn det er å endre noens myke ferdigheter.

Når du skal skrive ferdigheter på CV, bør du derfor tenke over hvordan du kan kommunisere dine myke ferdigheter på en god måte. Hvordan kan dine personligegenskaper gjøre deg egnet til å gjøre en god jobb?

En arbeidsgiver eller rekrutterer ønsker å ansette noen som passer inn i selskapet – både med tanke på erfaring, men også gjennom samarbeidsevne, sosiale ferdigheter og arbeidsvilje.

Mangler du noen av de harde ferdighetene, kan myke ferdigheter som at du er tilpasningsdyktig, lærer fort, tilegner deg kunnskap raskt, er problemløser veie opp for dette.

Avhengig av hvilken jobb du søker på, kan det være positivt å nevne at du har en sterk arbeidsmoral og er selvmotivert. En positiv holdning er alltid satt pris på, og er du flink til å arbeide i team kan du gjerne vise til eksempler her.

Ferdigheter på CV kan lande jobben.

Ferdigheter på CV du kan luke bort

Det er ikke alle ferdigheter som er nødvendig å ha med på CV-en, noen kan også være både utdaterte og irrelevante. Benytter du deg av en gammel CV, kan det være på tide å gå gjennom ferdighetene og starte oppryddingen.

 

Irrelevante språkkunnskaper

Det er ikke uvanlig å se CV-er hvor «litt fransk» eller «noe tysk» er oppført. Dette er ikke særlig imponerende og mest sannsynlig lite relevant for stillingen du søker.

Selv om stillingen skulle ha fransk eller tysk som ønsket kvalifikasjon, vil som regel ikke språkkunnskapene fra ungdomsskolen eller videregående være tilstrekkelig nok for å fylle dette kravet.

 

Grunnleggende dataferdigheter

Med mindre du er over 50 år og aldri har jobbet en kontorjobb før, vil det være unødvendig å oppføre «Microsoft Word» eller «E-post» som ferdigheter på CV.

De fleste arbeidsgivere vil forvente at du har basis datakunnskap, og dette er ikke ferdigheter som vil få din søknad til å skille seg ut fra resten av søkerne. Bruk heller denne plassen til å føre inn ferdigheter som er relevante og nyttige for stillingen.

 

Det må likevel nevnes at det er mulig å inkludere et punkt om «Office pakken» da dette tar for seg en rekke ulike programvarer som Excel og PowerPoint. Men med mindre utlysningen spesifikt har satt dette som et krav, er det ikke nødvendig å føre opp.

Det kan faktisk virke negativt å bruke den verdifulle plassen på unødvendigheter, da arbeidsgiver kan få et inntrykk av at du prøver å «fluffe» opp CV-en din for å skjule manglende relevant kompetanse.

Ikke alt trenger å være med på CV-en.

Fritidsinteresser og useriøse ferdigheter på CV

Behovet for å inkludere fritidsinteresser på en CV, avhenger sterkt av hvor gammel du er og hvilken type jobb du søker. Er du ung og på jakt etter en deltidsjobb, kan det vært veldig smart å inkludere dette.

Men etter fullført utdannelse vil ikke det ha en like god effekt. Som ung mangler du gjerne arbeidserfaring, og målet er heller å selge seg selv som person.

Fritidsinteresser kan være fint å inkludere i dette tilfelle, da det forteller arbeidsgiver hvem du er og kan vise til ulike ansvarsområder og engasjement.

Etter du er ferdig utdannet vil det kun være nødvendig å inkludere interesser om dette er relevant for stillingen du søker på. Noen velger gjerne å ta med interesser i en bisetning.

Det vil kunne gi en fin samtalestarter på et intervju, men det er viktig at CV-en fokuserer på det som er viktig og relevant. Det samme gjelder såkalte «useriøse» ferdigheter på CV.

Å skrive at du er en «profesjonell kontorbarista» kan slå til hos noen unge og uformelle arbeidsgivere. Men her gjelder det å vurdere selskapet og stillingen.

Du ønsker ikke å spolere en potensiell arbeidsmuligheter grunnet en dårlig vits, og du kan aldri vite om rekrutterer eller arbeidsgiver setter pris på slik humor.

Hva skal du skrive av ferdigheter på CV-en din?

Gjør ferdighetene relevante

Som alltid er det viktig å gjøre alle leddene av CV-en din relevant og knytte den opp mot utlysningen og stillingen.

Når du skriver om dine myke ferdigheter, kan du tenke over hvordan disse kan være positive for den rollen du søker. Hvordan vil disse ferdighetene hjelpe deg med å gjøre en god jobb?

Det kan være vanskelig å vurdere hvilke ferdigheter som er relevant på en CV. Her gjelder det å lese nøye gjennom stillingsutlysningen og gjerne gjøre research på selskapet.

Det positive med en ferdighet-seksjon, er at dette kan veie opp for manglende kompetanse – om det blir gjort på riktig måte.

Ikke fyll opp plassen med unødvendig informasjon og irrelevante ferdigheter. Mangler du kompetanse vil det være lurt å heller fokusere på myke ferdigheter som kan veie opp for dette.

De kan hjelpe deg i den potensielle stillingen. Et godt tips er å holde ferdigheter på CV relevant, profesjonelle og saklige. Slik får du de beste forutsetningene til å lande et førstegangsintervju!

Trenger du hjelp til å utforme CV-en din? Vi har profesjonelle tekstforfattere som kan hjelpe deg! Se våre CV-pakker nedenfor og fyll ut skjemaet med dine ønsker!

Fyll ut for CV-hjelp i dag!