48 38 14 88 post@dingruppen.no
Filmmanus mal

Filmmanus mal

Et filmmanus er et nyttig verktøy i underholdningsbransjen. Filmmanuset er en mal som forteller regissøren hvilket bilde forfatteren hadde i hodet sitt under skriveprosessen. Et annet ord for filmmanus er manuskript.

Absolutt alle filmer tar utgangspunkt i et manus. Uavhengig av hvilken sjanger du jobber med, så er du avhengig av et godt manuskript.

Det er faktisk slik at jo mer tid og energi du legger ned i filmmanuset ditt, jo bedre blir det ferdige resultatet. Filmen, altså!

Manus

Hva er et manus?

Ordet ‘’manus’’ er en forkortelse av ordet ‘’manuskript’’. Det er et ord som kommer fra det latinske språket, og ordet ‘’manus’’ betyr ‘’hånd’’. Før i tiden var det nemlig vanlig å skrive manus for hånd, og det er det dette begrepet viser til.

Det er naturligvis mulig å skrive manus for hånd i dag også, men det er bare hvis du vil gjøre det på den måten. Enten det er hånd- eller maskinskrevet, så har manuset samme funksjon. Det forteller den som leser hva som kommer til å skje i den aktuelle filmen.

Et manus er en detaljert beskrivelse av handlingen i filmen. Det kan inkludere selv den minste detalj som fargen på gardinene i rommet hvor handlingen finner sted.

Hvordan skrive manus til film?

Det å skrive manus til film, er en tidkrevende prosess. Ikke nødvendigvis det å skrive, men det er mye forarbeid som ligger bak. Som manusforfatter må du finne ut hvem målgruppen din er. Finn ut hvem du ønsker å vekke interessen til, og velg forfattergrep med utgangspunkt i det.

Når det gjelder selve manuset, så bør du finne ut hvem det er som skal være hovedpersonene i filmen din. Deretter bør du skissere ned handlingen i grove trekk. Det du gjør da, er å skrive en synopsis.

Når du skal skrive en synopsis, så kan dramaturgiske modeller være til stor hjelp. Et eksempel på en slik modell er Hollywood-modellen som tar for seg handlingen i følgende trinn: anslag, presentasjon, utdypning, ‘’point of no return’’, oppbygging, klimaks og avslutning.

Manus oppsett

Manus oppsett

Det finnes mange måter å sette opp et manus på. Likevel er det slik at det er noen oppsett som er mer brukt enn andre. Når du skriver et manus, så er det vanlig å begynne med en forside hvor arbeidstittelen står. En oversikt og en kort introduksjon av karakterene er også veldig praktisk.

Deretter kommer selve handlingen. Her gir du en kronologisk og detaljert beskrivelse av hva det er som skal skje. Denne delen inneholder også det de ulike karakterene sier. Dette kalles dialog, og det er ofte det som driver handlingen fremover.

Når du skriver manus, kan du velge om du vil ta med sceneanvisninger. Det forteller hvordan atmosfæren i de forskjellige scenene er. Dette er nyttig informasjon for regissøren, men det er et valgfritt element.

Manus eksempel

La oss illustrere det med et eksempel, hvor arbeidstittelen er Sommerengen. Dette manuset forteller en historie om Emma og Elias. I eksempelet nedenfor vil vi skille mellom sceneanvisninger og dialog ved å skrive førstnevnte i kursiv.

En ung kvinne, EMMA, sitter i en eng med en bok i fanget. Solen går snart ned bak fjellet. Kjølig.

            ELIAS
Er det her du sitter og gjemmer deg? (Pause) Hallooo?

            EMMA
Oi, du skremte meg! Jeg sitter her, ja. Men gjemmer meg, det gjør jeg ikke.

Motta filmmanus mal på e-post

Sitter du på en god idé, men vet ikke helt hvordan du skal få den ned på papiret? Det kan vi i Din Tekstforfatter hjelpe deg med.

Vi vil veldig gjerne hjelpe deg med å gjøre drømmen om ditt eget filmmanus til virkelighet. Ta kontakt for mer informasjon i dag, og vipps så har du mottatt en filmmanus mal på e-post.