Fire spørsmål du bør spørre deg selv før du blir frilansskribent
Drømmer du om å bli frilansskribent? Ønsket om å være sin egen herre og å kunne dyrke lidenskapen for tekstforfatting frister mange. Men selv om frilansskribenter kan nyte av høy fleksibilitet og en spennende arbeidshverdag, er det på ingen måte en risikofri jobb uten sine ulemper. Hvis du har et ønske om å bli frilansskribent, bør du begynne med å spørre deg selv disse spørsmålene.
Hva skal jeg skrive om?
Hvis du har lyst til å satse på å bli frilansskribent, er det viktig å legge en god plan først. Det innebærer blant annet å utnytte kompetansen og kunnskapen du allerede har. Selv om alle skribenter etter hvert bør lære seg å skrive om et bredt spekter av emner, kan det være en god idé å starte med noe man har mye kunnskap om fra før – dersom det finnes et marked for det.
Det er ingen grenser for hva man kan skrive om. Noen frilansskribenter spesialiserer seg innen journalistikk eller markedsføring, mens andre skriver om produkter, medisin, filmer, spill, finans eller noe helt annet. Et godt tips er å etablere seg i spillbransjen, så kan du blant annet skrive om norsk casino på nett. Dette er en bransje som alltid har et behov for mange skribenter.
Hvordan sikrer jeg meg nok jobb?
En av de største utfordringene nye frilansskribenter står overfor er å få sitt første oppdrag. Selv om de fleste frilansere helst skulle brukt all sin tid på å jobbe og produsere tekster, er det å skaffe seg nye klienter og oppdrag en nødvendig del av jobben. Frilansskribenter må hele tiden se etter muligheter, både ved å opprettholde eksistere kunder og ved å lete etter nye.
Det er mange måter å komme i kontakt med potensielle klienter på, og det gjelder å være så aktiv som mulig. Her er fem arenaer og verktøy som kan være svært nyttige for nye frilansskribenter:
- Registrere seg på frilanssider som Upwork og Fiverr
- Opprette en profesjonell profil på LinkedIn
- Sende ut e-poster
- Opprette en nettside eller blogg
- Benytte seg av kontakter og nettverket
Hvor mye skal jeg ta betalt?
Når du har kommet i kontakt med en potensiell klient, vil prisen være noe av det første dere diskuterer. Men hvor mye skal man egentlig spørre om? Det kjedelige men korrekte svaret er at det finnes det dessverre ingen fasit på. Prisen for en tekst kan variere svært mye og avhenger blant annet av emne, kvalitet, type tekst, volum og hvor mye research som kreves av skribenten.
Hvis du skriver om et emne som krever spesialkompetanse, som medisin, kontrakter, finans eller lovverk, vil du naturligvis kunne ta mer enn om du skriver om et generelt emne. Frilansjournalister og skribenter som skriver for etablerte magasiner og aviser tar seg som regel bedre betalt per ord enn en vanlig frilansskribent.
I starten av frilanskarrieren bør fokuset ligge på å bygge nettverk, portefølje og erfaring, og prisen trenger derfor ikke være det første man tenker på. Hvis du vurderer å benytte deg av en frilansside som Upwork, må du være forberedt på å måtte konkurrere mot andre frilansskribenter og sikre deg jobber ved å tilby en lavere pris. Slike tjenester kan imidlertid hjelpe deg med å komme i gang og å skape en portefølje.
Kan jeg jobbe som en frilansskribent i lengden?
Frilansing kan være en givende karrierevei for mange, men det er ikke for alle. Hvis du er en person som ønsker å slippe å ha en vanlig “9 til 5-jobb” og som liker å jobbe selvstendig, kan det godt hende at det er det rette valget for deg. Men det har selvsagt også sine ulemper, og disse må man være klar over før man bestemmer seg for å hoppe inn i frilanstilværelsen.
Det at man har fleksible arbeidstider betyr at man må strukturere dagen sin selv. Man må være forberedt på å jobbe sene kvelder og i helgene når man har frister å forholde seg til. I tillegg kan man si farvel til godene som kommer med å ha en fast jobb, som feriedager og sykepenger. Alt i alt bør du veie opp det positive med det negative og vurdere hva som som er det rette valget for deg.