48 38 14 88 post@dingruppen.no
Friskriving

Friskriving

Friskriving kan ofte resultere i engasjerende og kreative tekster. Legg din vanlige hang for planlegging til side, og la kreativiteten din blomstre fritt.

Både forfattere og skoleelever kan dra nytte av friskriving. Skriveteknikken er et smart verktøy når du skal starte en tekst, eller når du bare ønsker å rydde i egne tanker.

Friskriving er også gunstig når du sitter inne med mange tanker og følelser. Ved å få alt ned på papir, kan du i mange tilfeller få utløp for både sinne, lengsel og sorg. Vi skal nå se nærmere på denne kreative skrivemetoden!

Motta gratis 500 ord!

Hva er friskriving?

Friskriving går ut på å skrive uten å ha planlagt hva man skal skrive i forkant. Som regel vil man bare skrive det som faller seg inn, uten å tenke for mye over hva som faktisk skrives.

Sett deg ned med penn og papir, eller finn frem datamaskinen din om du foretrekker å skrive på tastatur. Bestem deg for hvor mange minutter du skal sette av til friskriving, og sett gjerne på en alarm. Deretter er det bare å la din intuitive side ta seg av skrivingen.

Du vil ofte merke at kreativiteten blomstrer når du tar i bruk denne skrivemetoden. Forsøk å skrive sammenhengende, uten at pennen (eller fingrene på tastaturet) stopper.

Slik setter du i gang med kreativ skriving

Dersom du ønsker å prøve deg på friskriving, anbefaler vi at du først finner et ord eller et tema du ønsker å ta utgangspunkt i. Deretter setter du på alarmen. Sett gjerne av mellom 5 og 15 minutter til denne skriveøvelsen.

Deretter skriver du så fort du bare klarer, slik at du ikke får tid til å tenke for mye på hva du faktisk skriver.

Mange opplever at det er forholdsvis lett å skrive de første fem minuttene. Det er ikke uvanlig at skriveprosessen stopper litt opp etter hvert som tiden går. Stopper det opp, kan du gjerne tenke på temaordet ditt igjen, og fortsette prosessen så snart du kommer på noe mer å skrive.

Husk likevel på at poenget med øvelsen er å la underbevisstheten jobbe. I mange tilfeller vil du derfor skrive ting du ikke hadde planlagt – noe som gir mer kreative og livlige tekster!

Få utløp for dine følelser

Friskriving er spesielt gunstig for deg som har behov for å få utløp for følelser, enten det er glede, sorg, sinne eller angst.

Ofte vil det hjelpe å få tankene sine ned på papir. Ikke vær redd for å skrive akkurat det du føler! Dersom du bekymrer deg for noe, kan det ofte føles godt å få bekymringene over på papiret. Da blir det lettere å skape avstand til de negative tankene.

Friskriving blir til et mesterverk

Friskriving kan føre til mesterverk

I en ordinær situasjon vil forfattere tenke over hva de skriver. Dette kan sette begrensninger for hva som faktisk skrives, og du blir mer kritisk til egne setninger og formuleringer. Det er fort gjort å tenke at det du har skrevet er «teit», «rart», «upassende» eller lignende.

Underbevisstheten jobber når du driver med friskriving. Dette kan i mange tilfeller resultere i litterære mesterverk. Når du skriver fritt vil du ikke ta hensyn til hverken regler eller hva andre vil tenke. Dette kan gjøre teksten både kreativ og unik!

Slik får du orden i teksten

Under friskriving vil fantasien og kreativiteten blomstre. Når du er ferdig å skrive, kan du gjerne gå over teksten og forbedre dens struktur. Dette kan gjøre teksten mer leselig, samtidig som innholdet er både kreativt og ekte.

Har du laget en tekst ved hjelp av friskriving? Din Tekstforfatter hjelper forfatterspirer med korrektur og språkvask, slik at teksten din blir klargjort for publisering eller innlevering.

Kontakt oss i dag for hjelp med mesterverket ditt!

Motta gratis 500 ord!