Min historie som ung gründer – Del 2
Januar 2019 var vår første måned i full sving. Desember og året 2018 var lagt bak oss, og i 2019 satte jeg hårete mål for Din Tekstforfatter. Målene var helt urealistiske og hadde total mangel på innsikt i bransjen. Jeg håpet på å ha 5 frilansere med meg og 150,000 kr i salg minst en av månedene i 2019.
Store deler av nyåret ble brukt på å skrive i programvare hos andre tekstbyråer. Jeg skrev hos alt det som var av plattformer på nett. Lønnen var latterlig lav, men siden jeg skrev raskt, så ble jeg belønnet med en ok lønningsslipp. På dette tidspunktet hadde vi bare et par seriøse kunder.
Jeg hadde en bachelor i markedsføring og master i ledelse, men merket at jeg ikke visste noe om det å faktisk drive en bedrift. Dessuten kunne jeg ingenting om mitt marked. Hvem var egentlig de store navnene, og hva var det de gjorde som var så bra? Det skulle vise seg vanskelig å få innsikt i – og til den dag i dag vet jeg fortsatt veldig lite!
Den første drømmekunden
I februar 2019 hadde jeg landet den første drømmekunden. Han betalte den satsen jeg ønsket (som var langt over andre kunder vi hadde), og oppdragene var faktisk givende. Til den dag i dag samarbeider vi med denne kunden, som for øvrig driver med utvikling av nettsider.
Omsetningen for februar 2019 havnet på 45,000 kr, og da jeg var eneste tekstforfatter i teamet, så hadde jeg faktisk etter bare et par måneder med fullt fokus skapt en fulltidsjobb. Presset fra å være en gift mann uten jobb hadde virkelig løftet frem en indre motivasjon i meg.
Samtidig skulle det å jobbe hjemmefra begynne å bli en utfordring, samt de lange timene. Selv om jeg tjente en gjennomsnittlig norsk lønn, så jobbet jeg også mange flere timer enn den gjennomsnittlige arbeider. Drømmen om å skape sin egen jobb var i mål rimelig kjapt, men hva kostet det egentlig?
Det koster å være sin egen sjef
Fordelene med å være sin egen sjef er mange. For meg var muligheten til å eksponentielt øke min inntekt ved hardt arbeid det beste jeg kunne tenke på. Det første til at jeg sto opp 4:00 nesten hver morgen. Julaften i 2018 hadde jeg gjort dette, og langt ut i mars 2019 fortsatte jeg praksisen nesten hver dag.
Målet var å jobbe mange nok timer til å møte behovene, samtidig som jeg ville være ferdig med jobb til kona kom hjem. Til den dag i dag har jeg kun jobbet maks 10 timer totalt etter kona har kommet hjem – det er hvor viktig verdsetting av familien er for meg.
Men det kostet å stå opp 4:00 hver dag, mens kona lå og dro seg til 6:00 hver morgen. Vi gikk til sengs 20:00 nesten hver ukedag, og jeg begynte å kjenne på følelsen av at jeg jobbet meg i hjel. Da var det tid for pauser, men bedriften sakket selvfølgelig litt ned i den perioden.
Storsalg fikk frem selvtilliten
Tilknytningen til Danmark er sterk, da vårt moderselskap og deleier kommer herfra. I mars 2019 skulle vi omsette for totalt 73,000 kr. For en 23-åring var det en astronomisk sum etter kun å ha drevet i 4 måneder. Den månedlige omsetningen skutte i været da en dansk klient ville ha en nettside oversatt til totalt 40,000 kr.
Egentlig var salget bare på 33,000 kr om denne kunden ikke hadde dukket opp, slik at det var en rimelig dårlig måned sammenlignet med februar. Allikevel fikk storsalget selvtilliten frem, og vi var klare for å slå denne rekorden allerede neste måned. Slik ble det selvfølgelig ikke, da berg og dalbane er noe en må forvente som grunder.
Del 3 kommer 1. februar
Del 3 vil handle om hvordan Din Tekstforfatter vokste utover våren 2019. De frøene som var sådd gjennom de kalde vintermånedene i Green Bay var i ferd med å vokse ut til store, saftige frukter. Men for å være helt ærlig, så hadde vi egentlig ingen anelse om hva som skulle skje. Les del 3 av «Min historie som ung gründer» lørdag 1. februar!