Hva er Dogecoin, og hvorfor skal du bry deg?

Doge-coin ble publisert i 2013, og var i utgangspunktet bygget som en slags vennligsinnet vits, blant krypto-entusiaster, skriver Forbes. Siden den gang har mynten utviklet seg til å bli en av de ti største Crypto-valutaene i verden. 

Hva vet vi egentlig om Dogecoin

  • Publisert i 2013, originalt som en form for vits. 
  • Bygget rundt en tidligere verdensomspennende “meme”. Man kan tenke på det som en slags “Mikke Mus-mynt”
  • Har siden 2017 økt omtrent 40.000% i verdi. (Mai 2022)
  • Er snaut inne på listen over “Top 10 biggest Crypto currencies.”

Hvordan lære mer, og eventuelt kjøpe seg inn?

Våre venner i CryptoMeister har skrevet mer om denne såkalte meme-mynten. Du kan blant annet lese mer om den tekniske oppbyggingen, og litt av historien bak mynten. Du kan også lese mer om hvor du eventuelt vil gjøre videre undersøkelser for å finne ut om dette er en ressurs du kan se deg selv delta mer i, og eventuelt kjøpe deg inn med en del av porteføljen din. 

Et korthus bygget for å feile, eller så bunnsolid som valuta kan bli?

Når man gjør research rundt Krypto er det et par temaer som kommer igjen og igjen. Et av de er selvsagt det berømte “Hvor kommer verdien fra” sammenlignet med en tradisjonell valuta. 

Dette er et tema som det har blitt og vil bli skrevet hyllemeter etter hyllemeter om, men grunntanken er faktisk ganske enkel: Når du har en Norsk krone, eller en Amerikansk dollar, har du stater, regjeringer og statsbanker som bekrefter at “Ja. Dette er verdifullt. Du har rett på diverse former for verdi for denne valutaen”. Den ennå “sterkere” valutaen er eventuelle valutaer som bruker en “standard”, altså et direkte utbytte – hvor du eksempelvis kan få et pound (vektenhet) gull for et britisk pund (valuta). Slik som det var før i tiden. 

Krypto, og med det Doge, har ingen stat, eller andre apparater i ryggen som “backer opp” valutaen. De har troen og datamaskinene til brukerne sine. Du som eier mynten i dag, og som sier at du er klar til å holde posisjonen din i opp- og nedgang. 

Spørsmålet man må stille seg er selvsagt da hvor stor forskjell dette faktisk er fra en “vanlig” valuta. Hvis alle som har Doge i dag hadde bestemt seg for at den var verdiløs, ville den selvsagt vært det. Men gjelder ikke det samme også for andre valutaer? Eksempelvis i land som opplever hyperinflasjon ser vi at troen på penger fra befolkningen er svært viktig. Dette er en av nøkkelspørsmålene som du selv må svare på, og eventuelt bruke dette svaret i videre investering.