48 38 14 88 post@dingruppen.no
Skrive bra tekst

Hvordan skrive bra tekst?

Hvordan skrive en bra tekst som formidler budskapet ditt mest mulig effektivt? Enten du skal skrive en bok, skoleoppgave eller markedsføringstekster, finnes det nyttige skrivetips!

Det finnes mange skrivetips til både forfatterspirer og deg som kun skriver innimellom. Først og fremst er det avgjørende å ha kunnskap om hvem du skriver for. Enhver tekst bør tilpasses målgruppen – enten det er en kundegruppe eller annet.

Vi skal nå se nærmere på hvordan du kan skrive bra tekst med noen enkle tips.

Sammenhengende tekst

Sammenhengende tekst vinner alltid

En dårlig tekst kjennetegnes ofte av at den er tunglest og lite sammenhengende. Dersom du har overskriften «10 tips til deg som skal reise til Frankrike», hjelper det ikke om tipsene omhandler reiser til Hellas eller helt andre ting.

Så, hvordan skrive bra tekst? Bud nummer én er å sørge for en rød tråd gjennom hele teksten. Pass på at du ikke sporer av, og hold deg til temaet i overskriften. Underoverskriftene bør også være relatert til overskriften på et vis. 

Dersom du sliter med å lage en sammenhengende tekst, kan vi tipse deg om bruk av temasetninger. En temasetning gir leseren et hint om hva resten av avsnittet skal handle om, og er den første setningen i avsnittet.

Ved å bruke temasetninger kan du sikre at teksten din blir mer sammenhengende og relevant. Det vil også bli lettere for leseren å finne frem til ønsket informasjon dersom teksten er lang.

Gode formuleringer er nøkkelen

Hvordan skrive en bra tekst som overfører budskapet ditt mest mulig effektivt? Gode formuleringer er nøkkelen til enhver god tekst.

Når du formulerer deg kan det blant annet være en idé å ikke bruke unødvendig kompliserte ord. Her gjelder det å ta målgruppen sin i betraktning. Skriver du for barn bør ordbruken være enkel. En masteroppgave derimot, kan fint inneholde mer kompliserte faguttrykk. 

Uttrykket «kill your darlings» er greit å ha i bakhodet. Dette uttrykket formidler at du bør kutte betydningsløse ord, karakterer eller uttrykk som ikke tilfører teksten verdi. Kanskje du har lært deg et nytt, stilig uttrykk? Pass på at du ikke bruker det bare for å bruke det!

Lange tekster

Lange tekster gjør deg til en mester

Generelt sett er anbefaler vi å formulere seg så enkelt og kortfattet som mulig. Samtidig er det verdt å påpeke at tekstens lengde med fordel kan være lang – spesielt om du bryr deg om synlighet på i søkemotorene.

Visste du at tekster på 3 000 ord eller mer favoriseres av Google? Lange tekster er enkelt forklart med SEO-vennlige, og vil kunne ranke høyere i søkemotorene.

Ved å skrive lange tekster vil du dessuten få mye skriveøvelse. Jo mer du skriver, jo bedre vil du bli til å formulere deg. Du kan også utvide ordforrådet ditt en hel del dersom du skriver lange tekster.

Hvordan skrive bra tekst som er på flere tusen ord? Dette kan utvilsomt være utfordrende, spesielt om du mangler grunnleggende skrivekunnskap eller inspirasjon. Heldigvis finnes det smarte måter å utvikle skriveferdighetene dine på: For eksempel gjennom et skrivekurs. 

Meld deg på vårt skrivekurs!

Mange er usikre på hvordan de kan skrive bra tekst som formidler budskapet best mulig. Din Tekstforfatter jobber med tekst og skriving til daglig, og har flere gode tips å dele med deg. 

Enten du er en forfatterspire eller bare vil finpusse på skriveteknikken din, kan et skrivekurs være en lærerik opplevelse. Vi kan blant annet lære deg mer om de vanligste skrivefeilene, og forklare deg hvordan du formulerer deg best mulig.

Kontakt oss i dag om du vil delta på et skrivekurs!