48 38 14 88 post@dingruppen.no
Hvordan skrive cv og søknad?

Hvordan skrive CV og søknad?

Er du på utkikk etter en jobb? Da bør du ha styr på både CV og søknad i denne prosessen. Men hvordan skriver en egentlig CV-en og søknaden på best mulig måte?

Det kan være utfordrende å jakte på ny jobb. Mange opplever at de ikke engang får et intervju, tross flere titalls søknader. Ofte bunner dette i kvaliteten på deres CV og søknad.

For det er nemlig slik at når en arbeidsgiver mottar 100+ søknader, så går de dårligste ofte i søpla. Har du for mye tekst, søknaden er vanskelig å skanne gjennom raskt, osv, stiller du dårlig.

Det er derimot ingen smal sak å skrive kort og presist. Din Tekstforfatter har skrevet innhold til næringslivet, slik at vi vet litt av hvert om hvordan en kan skrive for å fange oppmerksomheten.

Ønsker du hjelp til å skrive CV og søknad? Se vårt gode utvalg av tjenester i nettbutikken!

Hvordan skrive CV?

CV er et dokument som viser en oversikt over jobberfaring, utdanning, og andre elementer som kan være aktuelle for arbeidsgiver å vurdere. Det er viktig å tenke over hva som er relevant her.

Generelt sett kan vi derimot dele en CV opp i 10 forskjellige elementer som bør/kan være med:

 1. Personlig informasjon
 2. Utdanning
 3. Arbeidserfaring
 4. Annen erfaring
 5. Kurs
 6. Språkkunnskaper
 7. IT-kunnskaper
 8. Fritidsinteresser
 9. Referanser
 10. Bilde

1. Personlig informasjon

Du har ikke stort valg når det kommer til personlig informasjon. Navn, adresse, e-post, nummer, og annen personlig informasjon bør være med. Sørg for at dette kommuniseres tydelig.

Tips: Bruk ditt navn som overskrift i CV-en. Ikke bruk «CV» eller lignende som overskrift.

2. Utdanning

Videregående skole og høyere utdanning vil være viktig for arbeidsgiver å vurdere. Legg til årstall og studieprogram. Disse bør rangeres med nåværende/siste studie først, og det eldste helt nederst.

Tips: Har du høyere utdanning, er det ikke nødvendig å ta med videregående skole på CV-en din.

3. Arbeidserfaring

Arbeidserfaring er viktigst. Har du hatt mange jobber, så velger du ut noen av de siste jobbene som kan være relevante. Ikke velg ut 10+ jobber og tenk at dette er et pluss på noen måte.

Tips: Bruk punktlister til å forklare hva jobben gikk ut på. Tekstblokker blir ofte tunge å lese!

4. Annen erfaring

Medlem av idrettslag eller foreninger? Kanskje er du til og med leder der? Dette kan være veldig nyttig å vise frem på CV-en, spesielt dersom du mangler utdanning og arbeidserfaring.

Tips: Fremhev lederstillinger og budsjettansvar for eksempel. Utelukk annen erfaring om du har både høyere utdanning og relevant arbeidserfaring, og din annen erfaring ikke er spesielt relevant.

5. Kurs

Kurs viser vilje til å oppdatere seg og å lære nye ting. Har du relevante kurs, bør disse være med. Men pass på at det ikke blir for mange, og utelukk irrelevante kurs som ikke fremhever dine evner for stillingen.

Tips: Har du ingen kurs innen feltet du søker? Finn kurs på nett og utdann deg mens du jakter på jobb!

6. Språkkunnskaper

Jobbe innen turistnæringen? Da er språk et stort pluss! Dine språkkunnskaper kan være fine å ha med på CV-en, da de styrker dine sjanser for å få stillingen – med forbehold om at den krever det.

Tips: Du kan sløyfe språkkunnskaper fra CV dersom stillingen kun krever norsk.

7. IT-kunnskaper

IT er viktig i mange jobber i dag. Sørg for at du fremhever disse egenskapene, slik at arbeidsgiver vet hvilke programmer du klarer å jobbe med. I enkeltstillinger kan dette være veldig fordelaktig.

Tips: IT-kunnskaper kan være helt irrelevante noen ganger. Sløyf dem dersom de er det!

8. Fritidsinteresser

Dersom dine fritidsinteresser er relevante for jobben du søker, kan du med stor fordel inkludere disse. Da får du nemlig et stort pluss i boka, siden lidenskap for arbeidet alltid er viktig.

Tips: Veldig få tar med fritidsinteresser på CV-en. Klarer du å finne noe relevant, er det derimot gull verdt!

9. Referanser

Dine referanser er ekstremt viktige å ha på plass. Skal du inkludere disse på CV-en eller ikke? Vi mener at du bør gjøre det, med selvtilliten om at du skal bli kalt inn til intervju!

Tips: Vet du ikke hvem du skal spørre om referanse? Det må ikke være en sjef. Spør en tidligere god kollega for eksempel!

10. Bilde

Et bilde på CV-en gir arbeidsgiver et ansikt å sette på søknaden. Sørg derimot for at bildet er lyst, viser hele ansiktet, og at du naturligvis smiler i bildet. Bruk dette til din fordel!

Tips: Invester i en profesjonell fotograf til portrettbilde. Et slikt bilde trenger du mest sannsynlig på senere tidspunkt uansett!

Det er flere måter å skrive en cv og søknad på.

Bruk tid på å finne en fin CV-mal

En fin CV-mal er viktig å benytte seg av. Mange CV-er vil i 2020 se helt like ut, noe som gjør at en må slite med å skille seg ut. Finn en flott designmal, og jobb litt med den.

Det viktigste er at strukturen er god. Kutt ned på tekst, og arranger elementene på en logisk måte for stillingen. Sørg også for at detaljer, slik som fargene på CV-en, er spisset mot stillingen.

Skannbarhet er viktig i 2020. La arbeidsgiver få muligheten til å ta inn et inntrykk av CV-en i løpet av sekunder!

 • Tips: Dersom du bruker et komplekst design, kan det fort bli problemer med formatering hos mottaker. Selv om dokumentet ser fint ut hos deg, er det ingen garanti hos mottaker. Konverter dokumentet til PDF før du sender dette til arbeidsgiver!
Illustrasjon av hvordan man skriver søknad

Hvordan skrive jobbsøknad?

Ved siden av din CV, skal du selvfølgelig også sende jobbsøknaden. Denne er minst like viktig, da arbeidsgiver faktisk må lese gjennom denne. CV-en kan i stor grad bare skumleses/skannes!

Så hvordan bør du egentlig skrive jobbsøknaden? Vi har et par veldig gode tips som umiddelbart vil forbedre din jobbsøknad:

1. Form etter stillingsutlysningen

Spør utlysningen etter gode kommunikasjonsevner? Dersom du har dette, bør du bruke det ordet i jobbsøknaden – så enkelt er det egentlig! Unngå da for eksempel ordet formidlingsevne.

Når du bruker samme språk og ord som arbeidsgiver, vil du mye mer sannsynlig kunne treffe godt.

Tips: Ta også en titt på arbeidsgivers hjemmeside/Facebook-side, da du kan få et bedre inntrykk her.

2. Hold det kort

Er du en av de som skriver søknad på over 1 side? Eller skriver du massive avsnitt som er tunge å lese? Det er en felle du virkelig bør unngå med jobbsøknaden din!

Fokuser på korte, lettleste setninger og avsnitt. Og ikke minst, hold søknaden generelt sett kort.

Tips: Les gjennom flere ganger, og fjern repetitive eller irrelevante setninger.

3. Fokuser på mottaker

I en jobbsøknad, vil det være naturlig å skrive «Jeg» relativt ofte. Men se om du klarer å bruke mottakers navn/bedriftens navn og «dere» med jevne mellomrom.

Ved å bruke deres navn, føles søknaden mer ektefølt – og ikke bare en kopi av den du sendte til noen andre i går!

Tips: Les om hvordan markedsførere jobber med tekster for å overbevise potensielle kunder.

To personer jobber sammen.

Hvordan skrive åpen søknad?

En åpen søknad kan i stor grad formes på samme måte som en vanlig søknad. Forskjellen er at du må gjøre litt grundigere research i denne prosessen.

Finn ut av hva bedriften holder på med, og hvordan dine egenskaper eventuelt kan hjelpe dem med å lykkes. Mange bedrifter tar i dag imot åpne søknader, da de ønsker seg initiativtakere.

Bruk nøkkelord fra bedriftens hjemmeside, hold det kort, og fokuser på mottaker her også!

Hvordan skrive en god søknad internt?

Skal du skrive en søknad internt? På den ene siden bør dette være en enklere oppgave enn å søke eksternt. Samtidig er det også en vanskeligere oppgave på enkelte områder.

Du bør fortsatt følge vår oppskrift for generelle jobbsøknader, men fokuser mer på hva du har gjort for bedriften og lært mens du har jobbet der.

Kort og godt skal en god søknad internt vise arbeidsgiver at de bør satse på sine interne ressurser.

Hjelp til å skrive søknad og CV!

Trenger du hjelp til å skrive søknad og CV? Din Tekstforfatter har lang erfaring med dette arbeidet, og vi vet hva som skal til for å vekke oppmerksomheten hos din neste arbeidsgiver.

Årlig selger vi tekst for flere millioner til næringslivet. Det å overbevise en potensiell arbeidsgiver om å kalle deg inn til intervju, anser vi som en spennende, liten utfordring.

Vi kan ikke garantere deg jobben, da vi ikke kan gjennomføre intervjuet for deg. Men med oss, får du unik hjelp til å skrive søknad og CV, slik at sjansene for å lande intervjuet øker betraktelig!

Fyll ut for CV-hjelp i dag!