48 38 14 88 post@dingruppen.no
Hvordan skrive formelle brev?

Hvordan skrive formelle brev?

Å skrive formelle brev kan være krevende. Det er likevel nødvendig i mange situasjoner. Les videre for å få med deg hvordan dette gjøres, og hva det i det hele tatt er.

Et godt skrevet brev vil medføre en viss seriøsitet og anstendighet. Det er umiddelbart underforstått at det ikke har et rent sosialt formål og at brevet kan være viktig. Når man skriver formelle brev, er det et par ting som er viktige å få med seg.

I motsetning til et personlig brev, hvor man gjerne kan være litt løsere med form og oppsett, har formelle brev angitte regler for slikt. Disse finner du under.

Motta gratis 500 ord!

Hva er et formelt brev?

Et formelt brev kan bli brukt til mye, både i jobbsammenheng og privat. Skal man for eksempel sende en jobbsøknad eller en henvendelse til et statlig organ, vil man ta i bruk et formelt brev.

Når man skriver formelle brev, starter man med en presentasjon av avsender øverst til venstre i dokumentet. Navn på en linje, adresse på neste linje og poststed på en tredje linje. Telefonnummer og e-post kan du skrive på en linje under om det skulle være aktuelt.

Skriv inn datoen på samme linje som poststedet og plasser den i midten av dokumentet. Sett inn et par linjeskift, så mottakers navn og adresse i samme format og venstrestilt. Nå kan du begynne på selve brevet.

Kort fortalt inneholder et formelt brev:

  • Overskrift, i fet tekst
  • Innledning
  • Hoveddel
  • Avslutning

I avslutningen vil man ha med en hilsen, som for eksempel “Med vennlig hilsen” avhengig av hvem du sender brevet til og hvor godt kjent dere er. Nederst vil man ha en signatur skrevet for hånd, så husk å gjøre plass til dette. Skal du legge ved noe mer oppfører du antall vedlegg under denne signaturen.

Tips til å skrive formelt brev til bedrifter

Skal man skrive et formelt brev er det viktig å vite hvem man skriver til. Både for oppsettet og innholdet i brevet. Skriver man et formelt brev til en bedrift, er det for eksempel vanlig å benytte “dere” som tiltaleform.

Jo bedre språk man har jo bedre. Sørg for at du ikke har skrivefeil og at grammatikken din er på plass. Her får man god hjelp av skriveprogram med stavekontroll og lignende funksjoner, men ikke alt fanges opp her, så husk å lese gjennom brevet for å sjekke selv.

Formelt brev på engelsk

Formelt brev på engelsk

Å skrive et formelt brev på engelsk kan være mer utfordrende, ettersom man gjerne er mer komfortabel med å skrive på sitt eget språk. Det engelske språket har veldig mange flere ord enn det norske. Spesielt har de veldig mange forskjellige beskrivende ord.

Da man har flere ord å velge mellom, blir valget enda viktigere. Flere ord har samme betydning og det vil i mange tilfeller bety at de blir brukt på forskjellige vis, så her er det viktig at man får frem det man prøver å formidle. Bruker man for eksempel “Wonderful” istedenfor “Nice” vil dette prege teksten.

Er du litt usikker på engelskkunnskapene dine kan det være lurt å oppsøke en tekstforfatter, ettersom formelle brev kan være vanskelige å skrive uansett språk.

Vi hjelper deg med å skrive formelle brev!

Et formelt brev, så seriøst som det er kan være krevende å skrive. Man må følge et visst oppsett og man må ha god språklig flyt. Man må ha gode skriveferdigheter og dobbelt- og trippeltsjekke etter grammatikkfeil.

Din Tekstforfatter vil kunne hjelpe deg med ditt formelle brev. Vi kan skrive det fra bunnen av eller utføre korrektur av eksisterende brev. Våre skribenter er dyktige og erfarne og vil jobbe sammen med deg for at du skal fremstå på best mulig måte i ditt brev.

Motta gratis 500 ord!