48 38 14 88 post@dingruppen.no

Kroppsspråk innen kommunikasjon

Forskning viser at kun 7 % av kommunikasjon er verbal. Det kommer sjokkerende på mange, da de mer eller mindre kun bruker ord til å kommunisere. Men det er mye som inngår i en samtale, og først og fremst er det kroppsspråket som utgjør en hel del av snakkingen. Vi prater mye mer med kroppen enn det vi aner.

Fra jobblivet til fritidsaktiviteter, bruker vi kroppen i kommunikasjon hele tiden. Kroppsspråk er viktig i mange spill, og Poker er ikke noe unntak til regelen. Her kjenner nok de fleste til det å ha et pokerfjes. Selv en liten berøring med fingeren hver gang en har gode kort, kan gi motspillere et hint som gjør at du taper.

Hele kroppen spiller med når vi snakker. Det er ikke bare politikere som vifter med hendene. Vi gjør det alle sammen, og det er viktig for å få frem budskapene våre. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan vi bruker kroppen til å snakke med andre.

Øyne, ører, nese og munn har alt å si

Jobb og undervisning online er ikke tilstrekkelig. Det er heller ikke en telefonsamtale. Dette har med mangelen på kroppsspråk å gjøre. Øyekontakt er meget viktig for å skjønne hva personen i den andre enden sier. Det er til tross for at øynene selvfølgelig ikke snakker verbalt.

Men øynene gir oss et inntrykk av personens humør. Det gjør også ørenes bevegelser, på tross av at vi ikke er hunder. Nesen kan også gi inntrykk. Om den rynker seg, gir det et ganske klart budskap. Sist, men ikke minst, vil munnbevegelser avsløre hvordan vi føler oss.

Bruk hendene og føttene til å snakke

Hendene er som nevnt også veldig viktige innen kommunikasjon. Enhver god taler bruker hendene aktivt i kommunikasjon. Disse kan styrke et budskap, ved at en vifter med dem aktivt. En kan også folde hendene for å vise at en skal dele et mer rolig budskap.

Peking med fingre kan også kommunisere tydeligere enn å bare si at «det» og «det» bør merkes av lytteren. Selv føttene kan brukes innenfor kommunikasjon, ved at en peker på ting med foten eller går på en spesiell måte. Det er endeløst med muligheter for hvordan kroppen kan engasjeres i en samtale!

Tone og stemmenivå

Tonen du snakker i har alt å si. Et så enkelt svar som «ok», kan oppfattes helt forskjellig basert på tonen. Det samme gjelder ditt stemmenivå. Innestemme signaliserer en vanlig samtale, mens utestemme kan signalisere sinne eller irritasjon.

For å kommunisere best mulig med motparten, er det også viktig at du ikke blir monoton. De fleste mister interessen når de hører en monoton taler. Prøv derfor å gå opp og ned i toner og snakk med flyt!

Bruk kroppsspråk for bedre kommunikasjon

Kroppsspråk hjelper deg med å kommunisere bedre i hverdagen. Du må bare lære deg å bruke dette mer aktivt. Mye gjør kroppen av seg selv, mens andre ting kan du lære deg selv til å gjøre. Gi det en innsats, og opplev bedre kommunikasjon!