Motivasjonsbrev PhD
Et motivasjonsbrev er en viktig del av din PhD søknad. Det er gjennom dette brevet du får vist din kunnskap, personlighet, interesser og drivkraft.
Et motivasjonsbrev er ofte en del av søknaden til utenlandske læresteder, og er vanligvis et krav om du ønsker å ta hele eller deler av utdanningen i utlandet.
Motivasjonsbrevet blir i hovedsak lest at saksbehandlere, ansatte og opptaksmedarbeidere på universitetet du søker på, eller ved universitetet du ønsker å dra på utveksling til. Men det er ikke alltid lett å vite hva som bør inkluderes i et slikt brev, og derfor har vi satt sammen en guide.
Hvordan ser et motivasjonsbrev ut?
Når det kommer til oppsett og utseende, er det best å forhøre seg med institusjonen eller universitetet du søker på. Her kan det nemlig foreligge ulike krav du må forholde deg til. Hvis det ikke er satt spesifikk krav for verken oppsett eller utseende, er det noen huskeregler som er grei å følge.
Hold motivasjonsbrevet til en A4-side, bruk enkel linjeavstand og en skriftstørrelser på 12. Det er viktig at motivasjonsbrevet ser ryddig ut og at det er enkelt for leseren å få en oversikt over innholdet. Hold avsnittene relativt korte slik at motivasjonsbrevet blir luftig.
Nederst på brevet kan du skrive navnet ditt og husk å være nøye med rettskriving og grammatikk.
Innledning i motivasjonsbrev til PhD
Start gjerne motivasjonsbrevet med en overskrift i et passende språk. I Norge bruker vi ofte det engelske uttrykket «Statement of Purpose». Innledningen bør deretter være en kort presentasjon av hvem du er og ditt studium. Det er også viktig å få med hvor langt du er kommet i studiet, og når du forventer å fullføre graden.
For å vise hvem du er, kan det være lurt å inkludere noen setninger om hvorfor du valgte nettopp dette fagområdet. Har du spesielle interesser som er relevant til feltet? Få dette med og uttrykk hva du ønsker å bruke studiet til videre i livet.
Om du ønsker å studere ved et utenlandsk lærested, er det lurt å reflektere rundt bakgrunnen for dette valgt. Legg vekt på det faglige og de eventuelle kurs tilbudene studiestedet har, som kan styrke deg og din utdanning. Igjen kan du inkludere hva du ønsker å få ut av oppholdet eller studietiden i utlandet.
Hvordan avslutte et motivasjonsbrev til PhD?
Når du avslutter motivasjonsbrevet, kan du inkludere tilleggsinformasjon dersom du har plass til dette. Her kan du for eksempel neven andre personlige interesser relatert til lærestedet. Ønsker du å forbedre språket ditt? Har du familie i landet? Dette vil ikke nødvendigvis styrke søknaden betraktelig, da det er akademisk og faglige interesser som er hovedfokuset.
Likevel kan slik informasjon gi leseren et bedre inntrykk av hvem du er og hva du ønsker å oppnå. Men det er lurt å knytte faglige fordeler inn i interessene, og legg vekt på fordeler som kan styrke din akademiske profil og utdanning.
Hvis du har mer plass igjen, kan du også benytte denne til å avklare et grunnlag for eventuelle svake karakterer. Har du være syk eller gått gjennom noe annet som har svekket enkelte karakterer? Da kan du inkludere dette i motivasjonsbrevet. Et motivasjonsbrev skal være personlig og vise hvem du er gjennom interesser, drivkraft og akademisk prestasjon.
Vi skriver motivasjonsbrevet for deg!
Med disse punktene i bakhodet, har du bedre forutsetninger til å skrive et godt motivasjonsbrev som inneholder den informasjonen leseren er på jakt etter. Vi vet at det kan være vanskelig å forklare et slikt brev, og selv om motivasjonsbrev skal være personlig, er det lov å få hjelp til å virkelig skille seg ut og få frem sine beste sider.
Vi i Din Tekstforfatter kan hjelpe deg med å perfeksjonere PhD motivasjonsbrev. Enten du trenger hjelp til å skrive brevet fra bunnen av, ønsker språkvask og korrektur, eller behøver noen ekstra avsnitt som får ditt brev til å skinne – vi står klar til å hjelpe deg. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat, og la oss skrive motivasjonsbrevet for deg.
Hei, jeg skal søke på en PhD stilling ved UiO. Jeg vet ikke helt hvordan man gjør det og ønsker en prat med dere.
Hei Andrea,
Vi har kontaktet deg på e-post 🙂
Kan dere slette dette?