Motivasjonsbrev utveksling
En søknad om utveksling i utlandet inneholder vanligvis et motivasjonsbrev. Et motivasjonsbrev er et brev der du forteller litt om deg selv og motivasjonen din for å ville reise på utveksling. Poenget med et slikt brev er å overbevise mottakeren om at du er riktig kandidat.
Hvis du har skrevet en jobbsøknad tidligere, så kan du hente inspirasjon derfra. I en jobbsøknad skal du overbevise din fremtidige sjef om hvorfor du er rett kandidat for stillingen, og i et motivasjonsbrev skal du overbevise skolens overhode (eller utvekslingsansvarlig) at du passer inn hos dem.
Innholdsmessig er motivasjonsbrev og jobbsøknad ganske likt. Begge tekstene står med en presentasjon av deg selv, og deretter legger du frem argumenter for hvorfor de bør velge deg. I en jobbsøknad er det din erfaring som er viktig, men i motivasjonsbrevet er det interessene dine.
Skal du skrive motivasjonsbrev til utveksling?
Hvor vidt du skal skrive et motivasjonsbrev eller ikke, er avhengig av hvor du søker om utveksling. Det er imidlertid ikke absolutt alle utenlandske utdanningsinstitusjoner som krever dette.
Noen av landene som ønsker at du skal legge ved et motivasjonsbrev i utvekslingssøknaden din, er Danmark, England, Frankrike og USA. Disse ulike landene har alle forskjellige kriterier, så det er noe du må lese deg opp på før du setter deg ned for å skrive motivasjonsbrevet ditt.
Du trenger imidlertid ikke å ta Internett til hjelp, for dette er spørsmål som administrasjonen ved skolen din her i Norge skal være i stand til å svare på. De sitter med all informasjonen du trenger for at denne søknadsprosessen skal gå riktig for seg.
Hvordan skrive motivasjonsbrev til utveksling?
Som nevnt så har ulike land ulike kriterier som motivasjonsbrevene skal oppfylle. Men vi kan likevel gi deg noen generelle tips om hva som er viktig å ha i bakhodet under skriveprosessen. Her er noen nyttige tips til motivasjonsbrevet ditt:
- Motivasjonsbrevet skal ikke være lenger enn en vanlig A4-side.
- Hent gjerne inspirasjon fra skrivemodeller som fisken (innledning, hoveddel og avslutning)
- Gi motivasjonsbrevet ditt en passende tittel.
- Husk at de vet hvem du er – derfor kan du holde innledningen kort.
- Fortell om utdanningen din, og få frem de gode sidene dine.
- Vis at du er motivert for å studere hos dem.
- Fortell hvorfor du ønsker å reise på utveksling til dette landet og deres utdanningsinstitusjon.
- Unngå digresjoner – alt du skriver skal være relevant.
- Fortell hva du ønsker å bruke det du lærer som utvekslingsstudent hos dem til i fremtiden.
- Signer motivasjonsbrevet med navnet ditt.
- Les korrekt av motivasjonsbrevet ditt flere ganger – skriv gjerne om, hvis du føler noe er feil.
Motivasjonsbrev eksempel
Mitt navn er Kari Nordmann, og jeg ønsker å utveksle til Griffith College Dublin.
Jeg er 21 år gammel (født 02.01.2000), og jeg kommer fra Volda i Møre og Romsdal. Jeg holder på med bachelorstudier i PR, kommunikasjon og media ved Høgskulen i Volda. På dette studiet kan man dra på utveksling i 5. eller 6. semester, og jeg ønsker å studere hos dere i mitt 5., som er til høsten.
Media og kommunikasjon har alltid vært noe jeg har interessert meg for. Før jeg tok fatt på bachelorstudiene, gikk jeg media og kommunikasjonslinjen på videregående. Sosiale medier er en viktig del av hverdagen min, og det er noe jeg aldri blir lei av å lære om.
Jeg motiveres av muligheten til å lære enda mer, og jeg har hørt fra andre som har vært utvekslingsstudent hos dere at Griffith College Dublin er en gylden mulighet for å gjøre akkurat det. Derfor håper jeg at dere finner meg verdig til å bli utvekslingsstudent hos dere.
Kari Nordmann
Få hjelp til motivasjonsbrevet
Synes du at det å skrive et motivasjonsbrev høres vanskelig ut? Det er ikke noe problem! Din Tekstforfatter hjelper deg gjerne med dette. Ta kontakt i dag, og så skal vi finne ut av det sammen!