48 38 14 88 post@dingruppen.no

Nybegynnerguide til aksjer

Å investere i aksjer har blitt mer og mer populært blant nordmenn. Før du skal begynne å investere er det viktig å alltid tenke over hva målet med å investere er. En av de viktigste faktorene er å kartlegge om du ønsker en gevinst raskt, eller om dette er et selskap du har tro på over tid? Med andre ord må man finne ut om dette er et kortsiktige eller langsiktig mål. Skulle det være et kortsiktig mål så krever det mer oppfølgning og kunnskap, og det er gjerne mer risiko involvert kontra med langsiktige mål.

Det kan ved første øyekast virke skremmende å investere i aksjer, men det trenger det absolutt ikke å være. Ved å ta noen forhåndsregler kan man redusere risikoen for å gjøre feil, slik at en sitter igjen med profitt. Når du er ny på aksjer kan du trenge noen tips som hjelper deg på veien. Det skal vi snakke mer om under.  

Finn riktig platform for å handle aksjer

En av de viktigste stegene før man begynner er å finne ut hvilken platform du skal bruke for å handle aksjer på. Dette er spesielt viktig fordi det også gir en pekepinne på hvor mye du må betale i avgifter for å kjøpe aksjer. I dag tilbyr de fleste bankene i Norge aksjehandel, og noen har også apper hvor du enkelt kan kjøpe aksjer i.

Vurder om du skal starte med fond eller aksjer

Er du helt ny på aksjer kan det være tryggere å gå for fond før du tar steget ut i aksjeverdenen, men det er selvsagt helt opp til deg. Fond kan forklares som en klubb, hvor man har en forvalter som investerer i ulike aksjer. Det er med andre ord mindre risiko forbundet med fond, men her må gjerne målet være langsiktig. En aksje kan enkelt forklares med at man kjøper en bestemt prosentandel i selskapet, du er med andre ord en medeier i et selskap. Det viktigste er at du velger å investere i det du tror på, enten det er fond eller aksjer.

Konsentrasjon og mentale spill kan hjelpe deg i aksjehandelen

Når man skal kjøpe aksjer trenger en fokus og konsentrasjon slik som i mange andre aktiviteter, dette er av grunnleggende betydning fordi man skal ta viktige valg. Da er det viktig at man er 100% til stede når man skal ta slike beslutninger. Det finnes mange måter å forbedre både fokus og konsentrasjon på, enten ved hvile og søvn eller ved å legge puslespill eller spille mentale spill som sjakk og poker. Disse to mentale spillene er spesielt interessant, ettersom mentale spill kan bidra til å forbedre konsentrasjonen og selvkontrollen, enten ved at du velger å spille sjakk og lære om sluttspill eller det klassiske kortspillet poker og lære om Texas Holdem regler, vilkår og øyeblikk av spillet. Begge alternativene er ikke bare morsomme, men kan også bidra til å forbedre fokus og konsentrasjon, aspekter som også er avgjørende for aksjehandel.

Hold deg informert og les deg opp

Hvis du har bestemt deg for at det er aksjer du vil investere i, så er det først og fremt viktig å kartlegge hvilket selskap du ønsker å investere i. Et viktig tips er å lese deg opp på hva selskapet gjør, hvordan økonomien i selskapet er og hva som skiller de fra konkurrentene. Det er også viktig at du holder deg oppdatert ukentlig om hva som skjer i selskapet, for det kan plutselig komme nyheter som kan påvirke fremtidsutsiktene. Det kan være lurt å sette seg inn i økonomisk tenkning.

Tre viktige tips til deg som velger å investere i aksjer er følgende:

  • Forstå hvilket selskap du kjøper aksjer i
  • Tenk langsiktig
  • Spre risikoen

Som nevnt over så kan det være lurt å spre risikoen med flere andeler. Det vil med andre ord si at du ikke går inn med alle sparepengene i et selskap, men fordeler det rundt på flere selskap. Eier du aksjer kun i ett selskap så er du helt avhengig av det selskapet gjør fremgang, men fordeler du det i ulike bransjer så står du bedre rustet hvis det skulle komme nedgangstider. Et viktig tips er å aldri satse mer enn du har råd til å tape. Ting kan fort snu i aksjeverdenen.