48 38 14 88 post@dingruppen.no
Eldre skrivemaskin man skriver tekst på

Skjønnlitterær tekst

Skjønnlitterær tekst finnes overalt. Mange av bøkene du har i bokhyllen din er sannsynligvis skjønnlitteratur, og dette er blant sjangrene som selger best hos bokhandlerne.

Drømmer du om å bli forfatter, er dessuten sjansen stor for at skjønnlitteratur er sjangeren du vil satse på.

Vi skal nå se nærmere på hva skjønnlitteratur er, samt hvordan du mestrer sjangeren!

Motta gratis 500 ord!

Hva er skjønnlitteratur?

Skjønnlitterær tekst er et fellesbegrep som omfatter litteratur som har en oppdiktet handling eller oppdiktede karakterer, altså fiksjon.

Det finnes flere former for skjønnlitterær tekst, noe som blant annet inkluderer lyrikk, romaner, epos og noveller. En stor andel av bøkene du finner hos bokhandleren er altså av skjønnlitterær karakter.

Selv om en skjønnlitterær tekst er oppdiktet, kan den i mange tilfeller være realistisk. Fellesnevneren er at skjønnlitteratur alltid er skapt av tekstforfatterens fantasi.

En kriminalroman er for eksempel ofte basert på realistiske hendelser, mens et eventyr ofte ikke inneholder mye realisme.

Ordet «skjønnlitteratur» stammer fra det gamle begrepet «skjønne skrifter» eller «skjønn litteratur».

Felles for enhver skjønnlitterær tekst er at hensikten er å videreformidle poetisk eller dikterisk litteratur.

Sakprosa er skjønnlitteraturens motsetning, og er en sjanger som omfatter tekster som formidler informasjon og kunnskap.

Hjemmekontoret er det perfekte stedet for å skjønnlitterær tekst

Hvordan skrive skjønnlitterær tekst?

Enten du skriver på hobbybasis eller drømmer om å bli en bestselgende forfatter, er det viktig å først ha en idémyldring når du skal skrive skjønnlitterær tekst.

Skriv ned alle idéene dine og skisser en handling. Noen ganger blir handlingen til mens du skriver, mens andre ganger er hele handlingen planlagt på forhånd.

Så snart du har en klar idé om hva du skal skrive om, bør du bestemme deg for hvilken sjanger teksten tilhøre.

Skal du for eksempel skrive en kriminalroman, bør du fokusere på å lage en nervepirrende og kanskje litt dyster handling.

Benytt gjerne litterære virkemidler for å fremheve handlingen. Populære virkemidler innen skjønnlitterær tekst inkluderer kontraster, besjeling, metaforer, sammenligninger og repetisjon.

Skriver du en kriminalroman, bør du for eksempel legge spesielt mye vekt på kontraster mellom det gode (for eksempel politietterforskeren) og det onde (skurken).

Selve skrivefasen kan være tidkrevende og utfordrende. Husk at en forfatter gjerne bruker måneder og år på å ferdigstille en bok, så dette er ikke noe som gjøres «over natten».

Jo mer du skriver, jo bedre erfaring får du. Det kan lønne seg å delta på et skrivekurs dersom du er usikker på hvordan du best skal gå fram.

 

  • Idémyldring
  • Bestem deg for sjanger
  • Bruk litterære virkemidler
  • Sett av god tid!
  • Delta på et skrivekurs
To personer jobber sammen.

Vi hjelper deg i gang!

Hvis du trenger hjelp til å skrive en skjønnlitterær tekst, trenger du ikke lete videre.

Din Tekstforfatter brenner for tekst i alle sjangre, og har lang erfaring med å skrive alt fra artikler til manus.

Vi kan også hjelpe deg med korrekturlesing av din skjønnlitterære tekst, slik at den fremstår så bra som mulig før den eventuelt sendes til et bokforlag.

Vi har erfarne tekstforfattere i vår stab, og hjelper deg gjerne med å skrive skjønnlitteratur – enten du trenger et utkast eller en spennende avslutning.

Delta gjerne på et av våre skrivekurs, dersom du vil ha noen gode tips før du setter i gang med å skrive.

Kontakt oss i dag for mer informasjon om skjønnlitterær tekst!

Motta gratis 500 ord!