Slik skriver du jobbsøknaden som får deg på intervju
En jobbsøknad er førsteinntrykket den potensielle arbeidsgiveren får av deg. Det viktigste med en jobbsøknad er å fange interessen til arbeidsgiveren med en gang, og svare på stillingsutlysningen.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som utgjør en god jobbsøknad. Når du skriver en søknad er målet i første omgang å lande et intervju og vekke interessen til arbeidsgiver.
Vi skal gi noen gode tips om hvordan du bør bygge opp en CV samt hva som er viktig å få med om du ønsker å sikre deg en plass på første intervju.
Når du skal skrive en jobbsøknad bør du ta utgangspunkt i selve stillingsutlysningen. Hvilket språk er brukt i utlysningen? Er det en formell eller mer avslappet tone? Tenk gjennom dette før du starter med selve skrivingen.
Se gjerne på et søknad eksempel før du starter planleggingen av din egen søknad. Ofte er det små endringer som skal til fra en søknad er irrelevant til den glitrer og blir lest av arbeidsgiver – det hele starter med innledningen og språket.
Trenger du hjelp til CV og søknad? La oss hjelpe deg! Se pakkene nedenfor og fyll ut skjemaet med ditt ønske!
Innholdsfortegnelse
BASIS
Veien til en ny jobb!- CV
TOPPKANDIDAT
Skill deg ut på alle plattformer!- CV
- Søknad
JOBBMAGNET
Alt du trenger for å få jobb!- CV
- Søknad
- LinkedIn-optimalisering
Fyll ut for CV-hjelp i dag!
1. Innledningen må fenge – se på et søknad eksempel
En arbeidsgiver skal lese gjennom mange søknader når de har utlyst en stilling. Her gjelder det å skille seg ut fra røkla og være sikker på at arbeidsgiveren faktisk lesere hele søknaden din.
Om du ser på et søknad eksempel, vil du nok se at mange starter med å skrive hvordan de kom over stilling og at de «herved søker» på den aktuelle roller. Det er en standard innledning og det er ingenting i veien med å starte en søknad slik.
Ønsker du derimot å skille deg ut, hvilket du gjør, burde du helst unngå en slik standardisert innledning. Start derfor gjerne med å fortelle arbeidsgiver om motivasjonen din og hvorfor du søker på nettopp den stillingen.
Her burde du vise at du har en forståelse for selskapet og hva jobben går ut på. Har du blitt anbefalt å søke på jobben av en bekjente som jobber i selskapet vil dette være positivt å inkludere.
Ikke vær redd for å vise selvtillit og fortelle leseren om hvorfor akkurat du er den rette kandidaten til stillingen. Dette kan du gjerne ha med i innledningen da dette vil få deg til å fremstå som en motivert søker.
Når arbeidsgiver går gjennom søknadene leter de etter den rette kandidaten – gjør dem trygg på at det er nettopp deg. Innledningen kan godt skrives til slutt om du synes det er vanskelig å begynne rett på.
Se gjerne på et søknad eksempel for å få inspirasjon og for å se hvilke teknikker som blir brukt for å fange interessen til arbeidsgiver.
Her kan du også tenke hvilket søknad eksempel som får deg til å ville lese resten av søknaden, og deretter prøve å implementere lignende teknikker i din egen innledning.
2. Hoveddel – knytt erfaring med utlysning
Når du skriver hoveddelen av søknaden skal du forklare arbeidsgiveren nærmere hva det er du kan tilby dem. Her vil leseren prøve å tolke om du er kvalifisert for stillingen, om du passer inn hos selskapet og om du er motivert. Her er det også viktig å svare på stillingsutlysningen.
Trekke frem kvalifikasjoner du har som de leter etter, og kom gjerne med eksempler. Bruk gjerne et motiverende, lettleselig og levende språk. Er søknaden for teksttung kan det være leseren faller av og bare skumleser seg gjennom søknaden.
Hoveddelen skal fokusere på din bakgrunn, erfaring og kompetanse. Her er det viktig at du skriver ut ifra hva arbeidsgiver leter etter. Det kan også være smart å trekke frem relevante personlige egenskaper, som kan være med på støtte opp argumentene dine.
Her er det først og fremst viktig å kartlegge hva du kan som er relevant for stillingen. Det er ikke uvanlig å ønske og legge frem så mye positivt som mulig, men det er viktig å filtrere ut den erfaringen og de egenskapene som faktisk er relevant for stillingsutlysningen.
Knytt erfaringen tydelige sammen med det som er viktig for stillingen. I hoveddelen skal du presentere bakgrunnen din, men dette må gjøres på en måte som får den til å passe inn med utlysningen.
I et søknad eksempel kan du se hvordan du best mulig knytter sammen erfaring med ønskede kvalifikasjoner fra en utlysning.
Når du skriver om personlige egenskaper, vil det være lurt å støtte dette opp med eksempler på ting du har gjort i tidligere stillinger.
Her er det viktig å få frem hvilke resultater dette fikk, og hvordan du kan bruke erfaringen din fra eksemplene til å gi den potensielle arbeidsgiveren lignende gode resultater.
Gjør gjerne litt ekstra research på arbeidsgiveren, slik at du er sikker på hva de er ute etter når de leter etter kandidater.
3. En god avslutning
Om du ser på et standardisert søknad eksempel, vil du nok oppleve at mange avslutter søknaden med å takke for seg. Det er ikke nødvendigvis noe gale med å bruke en standardisert avslutning, men her har du rom for å minne arbeidsgiveren på hvorfor du er den ideelle kandidaten.
I avslutningen kan du gjerne minne leseren på motivasjonen din og gi en oppsummering over argumentene du har for hvorfor du er den beste kandidaten for stillingen.
Søknadens avslutning er det siste inntrykket arbeidsgiveren får av deg og dette kan gjerne være den delen som avgjøre om arbeidsgiver velger å kalle deg inn til intervju eller ikke.
I avslutningen kan du også gjerne gi arbeidsgiveren informasjon om når du eventuelt kan starte og hvordan de kan komme i kontakt med deg.
Søker du på en deltidsstilling kan du gjerne nevne hvor ofte du kan jobbe i avslutningen. Da svarer du på spørsmål arbeidsgiveren gjerne har. Om du kan starte i jobben omgående, vil dette være positivt å få med.
Det viktigste er å gi arbeidsgiveren en påminnelse om hva din motivasjon er, hvordan de kommer i kontakt med deg og trekke frem de mest relevante egenskapene du har.
Du kan gjerne oppfordre leseren til et konkret møte, for å få frem at du er motivert. En avslutning kan gjøres mye med, og det kan være avgjørende for om du blir kalt inn til intervju eller ikke – bruk derfor avslutningen godt for å skape en god søknad.
Få hjelp til søknad!
Din Tekstforfatter har støtt på mange forskjellige søknader de siste årene. Mange av disse har en ting til felles – de går rett i papirkurven! Det høres kanskje brutalt ut, men vi har ikke tid til unøyaktige søknader.
Rundt om i Norge er det tusenvis av andre bedrifter som gjør det samme. Du ønsker neppe å havne i papirkurven.
Med hjelp av profesjonelle tekstforfattere, kan du sikre inkalling til intervju. Se våre pakker nedenfor, og ta kontakt i skjemaet!
BASIS
Veien til en ny jobb!- CV
TOPPKANDIDAT
Skill deg ut på alle plattformer!- CV
- Søknad
JOBBMAGNET
Alt du trenger for å få jobb!- CV
- Søknad
- LinkedIn-optimalisering