48 38 14 88 post@dingruppen.no

Stump røyken og få et bedre liv

Det er ingen tvil om at røyking fører med seg mange skadelige virkninger på kroppen og helsen. Det skader nesten alle organene man har i kroppen og fører også til mange relaterte sykdommer. I Norge dør rundt 6000 mennesker hvert år som følge av røyking. Røyking kan forårsake mange kreftformer, der de fleste er svært alvorlige og dødelige.

Hvorfor starter noen å røyke?

Det er ikke et spørsmål det er lett å gi noe fasitsvar på, men det finnes utvilsomt kulturelle og historiske årsaker. Mange voksne hører til en generasjon der det ikke var like godt kjent at røyking førte med seg såpass mange alvorlige bivirkninger. I noen land, gjerne land som ikke er like godt utviklet, er den helt vanlig å røyke. Der starter de å røyke som unge tenåringer, og i og med at røyk ikke har de samme avgiftene i slike land som det har i Norge, fører det til at det er enkelt tilgjengelig, også for de med dårlig råd.

Men også her til lands er det unge som starter å røyke i tenårene. Her spiller nok både arv og miljø inn. Hvis foreldrene røyker, er sjansene alltid større for at tenåringene i huset også begynner å røyke. Samtidig spiller skolemiljøet naturlig nok også inn. Hvis omgangskretsen på ungdomsskolen og videregående begynner å røyke, er det fort gjort å bli tatt med i dragsuget.

Hvordan slutter man å røyke?

Det er ingen enkel jobb å slutte å røyke, men hvert år er det flere som klarer det. Det er dermed ingen umulig oppgave og få slutt å røyke, selv for de som føler seg som avhengige, men det krever mye innsats. Mange bruker å gå over til noe mildere, slik at de har en erstatning for det velkjente «suget». Noen begynner å bruke nikotintyggis, mens andre går over til snus.

Noen prøver å kvitte seg helt med både røyk og relaterte nikotinprodukter. Mange benytter seg av en app på telefonen som hjelper med å slutte å røyke. Her kan du legge inn informasjon om hvor mye du har brukt å røyke tidligere, og deretter viser appen deg hvor mye penger du sparer hver eneste dag man går uten å røyke. Den økonomiske faktoren er selvsagt svært viktig, spesielt for nordmenn som må betale store beløp hvert eneste år for å kjøpe røyk. Samtidig fungerer disse appene som motivatorer, og mange føler at det er til god hjelp.

Bedre helse og penger spart

Ikke bare blir helsa bedre, men man sparer også utrolig mye penger på å slutte å røyke. Denne kombinasjonen kan utvilsomt føre til et bedre liv, der man både lever lenger og får enda bedre råd. Når man slutter med røyk, oppdager man fort at man får ekstra slingringsmonn i lommeboken, og dette er penger man kan sette av til sparing eller unne seg noe ekstra. Hvis man røyker en 20-pakning med røyk per dag, koster det deg rundt 45 000 kr i året. Den summen kan gi mange ekstra ferieturer eller brukes på annet gøy.