48 38 14 88 post@dingruppen.no
Takk for maten tale til julebord

Takk for maten tale til julebord

En takk for maten tale til julebord og andre festlige anledninger kan bidra til god stemning, samtidig som vertskapet rettes en velfortjent takk. Finn ut hvordan du lykkes med talen! 

Mange norske bedrifter avholder julebord i vintermånedene. Dette er en festlig anledning der det serveres god julemat, og det er derfor vanlig med en takk for maten tale på julebord.

En takk for maten tale er kanskje én av mange taler som avholdes under julebordet. Mange har nemlig andre taler også – som damenes tale, herrenes tale eller lignende.

Dersom du skal skrive en takk for maten tale til julebord, er det derfor greit å holde den nokså kort. Husk at publikum fort kan bli rastløse etter en lang kveld med taler.

En takk for maten tale på julebord bør helst være kort, men samtidig er det viktig at den er meningsfull og gjerne litt morsom. Hvordan kan du lykkes med talen?

Julebord

Hvem holder takke for maten tale?

I utgangspunktet kan hvem som helst av middagsgjestene holde en takk for maten tale på julebord. Bli gjerne enige i forkant om hvem som skal holde talen.

Det er vanlig at den som holder talen snakker på vegne av alle middagsgjestene, og talen rettes mot vertskapet, kokkene eller andre som har stelt i stand maten.

Takk for maten tale – skikk og bruk

Når skal en takk for maten tale avholdes? Ifølge skikk og bruk skal verten eller vertinnen plassere servietten sin på tallerkenens høyre side når vedkommende er klar for talen.

Det er også vanlig skikk og bruk at den som sitter på vertens høyre side, eller vertinnens venstre side, holder talen. Denne skikkene er det imidlertid få som kjenner til.

En takk for maten tale til julebord kan fint avholdes med mindre formelle regler. Hold talen når maten er spist opp (inkludert dessert), og vertene er til stede i rommet.

Hvordan skal du skrive en god tale eksempel

Hvordan skrive en god tale?

Selv om en takk for maten tale til julebord gjerne ikke er så lang eller komplisert, kan det være utfordrende å vite nøyaktig hva du bør si.

Mange er også usikre på oppbygning på en takk for maten tale til julebord. Talen bør som et minimum inneholde en takk til vertskapet, og gjerne noen rosende ord om maten.

Det har imidlertid ingenting for seg å ramse opp alt som har blitt servert, med mindre det er noen retter som er vanskelige å uttale.

Gjestene synes sikkert det er morsomt hvis du snubler litt i ordene. Du kan gjerne gjøre talen litt morsom på denne måten! Eventuelt kan du komme med morsomme bemerkninger.

Varighet på takk for maten-tale

En takk for maten tale til julebord bør altså være forholdsvis kortfattet. En grei tommelfingerregel er at talen ikke overstiger fem minutter.

Aller helst bør talen ha mellom ett og tre minutters varighet. Les gjerne talen høyt for deg selv mens du tar tiden. Er den for lang, kan du alltids kutte ned på den.

Trenger du hjelp fra en taleskriver?

Det å lage en takk for maten tale til julebord eller andre festlige anledningen kan ofte være litt utfordrende. Hvordan skal talen struktureres? Hvordan blir den morsom?

En taleskriver kan hjelpe deg med å skrive en takketale som gir vertskapet den rosen de fortjener. Samtidig vil talen være interessant og morsom å lytte til for alle andre i rommet.

Din Tekstforfatter kan lage en ferdigskrevet tale til deg. Gi oss gjerne noen hint om hva som serveres på julebordet ditt i år, slik at vi kan ta utgangspunkt i dette.

Bestill din takk for maten tale til julebord nå!