48 38 14 88 post@dingruppen.no
Tankereferat

Tankereferat

Tankereferat er en av fire fortellermåter som vi opererer med i norsk litteratur. Det er altså en av måtene fortelleren i historien kan benytte seg av når han eller hun skal formidle i historien videre til leseren. Tankereferat kan også kalles ‘’indre monolog’’.

Tankereferat er et sammensatt ord av substantivene ‘’tanke’’ og ‘’referat’’. De fleste hva en tanke og et referat er, noe som gjør det ganske enkelt å tenke seg til hva et tankereferat er.

I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på fortellermåten tankereferat. Vi skal finne ut hvordan et tankereferat skrives, og vi skal gi deg et av våre eksempler på det. I tillegg skal vi også ta en liten tur innom indirekte tankereferat, for å finne ut hva det er.

Tankereferat

Hva er tankereferat?

Som nevnt er ordet tankereferat sammensatt av to ord som har sin egen betydning når de står alene. En tanke er noe abstrakt som surrer rundt inne i hodet ditt, og et referat er et sammendrag av noe som har skjedd. Det betyr at et tankereferat er et sammendrag av noe som har skjedd i hodet ditt.

Tankereferat er en av de fire mest vanlige fortellermåtene som forfattere har i den språklige verktøykassen sin.

Et tankereferat tar altså utgangspunkt i tankene som en av karakterene i historien har om en spesifikk hendelse. Tankereferatet kan også ta utgangspunkt i følelsene til den aktuelle karakteren. Både tanker og følelser må være relatert til noe som har funnet sted i historien. 

Hvordan skrive tankereferat?

Det finnes flere måter å skrive et tankereferat på.

Når det gjelder lengden på tankereferatene dine, så er det helt opp til deg. Du kan skrive korte tankereferat, men du kan også skrive lange tankereferat. Det finnes ingen fasit når det gjelder dette.

Det er du som forfatter som vet hva som fungerer best i akkurat din historie. Du trenger ikke en gang å velge en. Et tankereferat kan være kort, mens det neste kan være langt, og så kan du snu om på denne rekkefølgen så mange ganger du bare vil.

Det å skrive et tankereferat er ikke vanskelig i det hele tatt. Tegnsetting i forhold til denne fortellermåten er noe mange opplever som forvirrende, men det er faktisk veldig enkelt. For det eneste du trenger å gjøre er faktisk å skrive. Tankereferatet skal ikke markeres på noen spesiell måte.  

Indirekte tankereferat

Tankereferat eksempel

Ettersom det finnes flere måter som et tankereferat kan skrives på, så vil vi gi deg på to eksempler på et tankereferat. Det første eksempelet vil være, mens det andre vil være litt lenger.

Det hadde vært skikkelig deilig med helt fri i helgen, tenkte Cassie.

og

Cassie satt ved skolepulten sin og lot tankene fly til et bedre sted. Det var fredag, og Cassie hadde overhørt Collin i parallellklassen snakke med kompisene sine i lunsjen. De skulle på stranden i helgen, og hun ønsket virkelig at hun også kunne dra dit. Men nei, hun må sitte barnevakt.

Indirekte tankereferat

Et tankereferat kan også formuleres på en indirekte måte. Det betyr at forfatteren har formulert seg på en slik måte hvor det tydelige skillet mellom direkte og indirekte tankereferat har forsvunnet.